Onzin in de HR-wereld

Play

Patrick VermerenDe tsunami van onzin in de HR-wereld. Welk MBTI-type ben jij? Vergeet het maar; het is niet beter dan astrologie. Ondanks veel goed wetenschappelijk materiaal, wordt er in de HR-wereld nog altijd veel te veel onzin verkocht.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 6 maart 2011, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 82ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen. Vandaag spreken we over pseudowetenschappen in het bedrijfsleven.
HBDI-boer zkt MBTI-vrouw
Hoogopgeleide mensen gaan zeer rigoureus om met de wetenschappelijke methodes als ze in een bedrijf een technisch moeilijke opdracht krijgen. Eigenaardig genoeg, van zodra ze een managementfunctie krijgen, of wanneer het over HR-zaken gaat zoals leiding geven, vinden ze plots dat hun buikgevoel goed genoeg is en professionaliteit niet meer nodig is. In het beste geval lezen ze een gepopulariseerd boek van één of andere goeroe, zoals bijvoorbeeld Jack Welch, die in zijn boek Winning vooral aan zelfverheerlijking doet, maar waarin vooral geen greintje wetenschappelijk onderzoek te rapen valt. En dat allemaal terwijl alle leiders en managers in koor roepen dat mensen hun belangrijkste resources zijn. Waarom managen ze die resources dan niet op een wetenschappelijke manier?Nochtans bestaat er veel wetenschappelijk ondersteunde literatuur die met degelijk onderzoek onderbouwd is. Een van die boeken is  Hard Facts, Dangerous Half-Truths, and Total Nonsense, door Jeffrey Pfeffer en Robert I. Sutton. Vind hier meer Evidence Based Management boeken.

Maar de Vlaming Patrick Vermeren heeft gedurende meer dan 10 jaar de wetenschappelijke literatuur rond wetenschappelijk gebaseerd personeelsbeleid bestudeerd om tenslotte het boek Rond Leiderschap te schrijven dat ik pas uitgelezen heb. Een absolute aanrader! Het verschil met andere, populaire managementboeken is gewoon pijnlijk. Voor die andere boeken wel te verstaan! De meesten komen niet veel verder dan hun eigen vooringenomenheden op papier zetten. Rond Leiderschap argumenteert echter met het benodigde onderzoeksmateriaal. Het zou verplichte literatuur moeten zijn in alle managementscholen en universiteitsdepartementen bedrijfspsychologie. Wat zeg ik? Alle studierichtingen die mensen opleiden die later in leidinggevende functies terechtkomen zouden dit boek moeten krijgen! Als je een leidinggevende functie hebt en je neemt ze serieus… Tijdens zijn zoektocht naar dat materiaal heeft Patrick Vermeren echter veel kaf tussen het koren gevonden. Het heeft van hem vooral een goede skepticus gemaakt. En zo is hij ertoe gekomen om ook het boek De HR-ballon te schrijven, dat over allerlei onzin gaat dat nog altijd heel veel in bedrijven wordt toegepast en waar mensen nog dagelijks het slachtoffer van worden omdat ze niet in aanmerking komen voor een functie omdat ze de verkeerde MBTI hebben of omdat de grafoloog het verkeerde handschrift heeft herkend. De tekst die jullie nu zullen horen is opgenomen tijdens het laatste SKEPP-congres.

HBDI-boer zoekt MBTI-vrouw: De tsunami van onzin in de HR-wereld, door Patrick VermerenPatrick Vermeren gaf me toelating om zijn toespraak op deze podcast te publiceren.

Het citaat
Het citaat van vandaag is van Steven Novella. Wie deze podcast vanaf het begin volgde weet wie Steven Novella is. Als iemand hem vraagt waarom we wetenschap nodig hebben om iets te valideren, zegt Novella:

Er is niets magisch aan wetenschap. Het is gewoon maar een systematische manier om de werkelijkheid zorgvuldig en volledig te observeren en de resultaten te evalueren met consistente logica. Dus, met welk deel van de wetenschap ben je het oneens? Ben je het oneens met het volledig zijn, met zorgvuldig te observeren, met het systematisch zijn of met het gebruik van consistente logica?

Tot de volgende keer.

5 Reacties

  1. Anonymous zei:

    Patrick Vermeren maakt een karikatuur van MBTI. Zegt allerlei dingen die niet juist zijn, niet gehinderd door enige kennis van MBTI.

    17 juli 2012
    Antwoord
  2. Jozef zei:

    Welke dingen zegt hij over MBTI die niet juist zijn?
    Ik heb zelf ook ooit MBTI ondergaan en het lijkt me toch vrij goed overeen te komen met zijn uitleg.
    Als je kritiek hebt, moet je specifiek zijn en niet een vage “allerlei dingen die niet juist” zijn poneren.
    Hier is een vrij goed artikel dat vertelt waar MBTI om draait: http://nederlands.skepdic.com/dict_myers-briggs.htm
    of deze:
    http://skeptoid.com/episodes/4221
    (vergeet niet ook naar hun referenties te kijken.)
    En tenslotte: Vermeren is, zoals hij het zelf zegt een “spijtoptant”. Hij heeft in het verleden zelf MBTI sessies gegeven.

    25 juli 2012
    Antwoord
  3. M zei:

    Geachte heer Van Giel,

    In mijn opleiding worden de leerstijlen van Kolb regelmatig gehanteert.
    Daarom was ik verrast dat Patrick Vermeren in dit filmpje vertelde dat de wetenschappelijke publicaties over deze leerstijlen negatief waren.
    Uiteraard ging ik googelen om te kijken of dat klopte. Ik kon echter geen publicaties hierover vinden.
    Kunt u mij hier aan helpen?

    Met vriendelijke groet,
    M

    22 april 2015
    Antwoord
    • M zei:

      *gehanteerd

      23 april 2015
      Antwoord
    • Jozef zei:

      Dag M,
      Bedankt voor je reactie. Er zijn meerdere studies die dit aangeven, Patrick Vermeren vewijst naar enkele in zijn artikel op zijn website http://evidencebasedhrm.be/leerstijlen/
      Daarnaast kan ik u ook het onderzoek van Daniel T. Willingham aanraden. Op de volgende plaats vind je meerdere documenten en video’s hierover: http://www.danielwillingham.com/learning-styles-faq.html
      Bovenaan die pagina verwijst hij naar een hele literatuurlijst over leerstijlen en naar YouTube filmpjes waarin hij het nog eens uitlegt.
      Met vriendelijke groet,
      Jozef Van Giel

      24 april 2015
      Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.