Activisme

Het promoten van het kritisch denken is zeer belangrijk om verschillende redenen. Hieronder vind je er enkele:

1.       Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste universele rechten van de mens. Een persoon kan maar een echte mening hebben als hij ook in staat is om die mening op een zelfstandige manier op te bouwen. Daarvoor moet hij een logische redenering kunnen opbouwen en betrouwbare informatie van desinformatie kunnen onderscheiden.

2.       Echte democratie bestaat maar als de bevolking in staat is om de activiteiten van de politici kritisch te evalueren. Het is daarbij ook belangrijk om in te zien wanneer je gemanipuleerd wordt. Een land waar geen kritisch denken is, bestaat uit mensen die gemanipuleerd worden door hun leiders en daar is er geen democratie en geen vrijheid.

3.       De drijfveer achter de vooruitgang van de maatschappij is wetenschap en technologie. Beide disciplines hebben een kritische geest nodig om tot bloei te komen. Voor uitdagingen zoals de ecologische, economische en demografische problemen kunnen we de juiste oplossingen maar vinden door kritisch onderzoek.

4.       Lichtgelovigheid van mensen kan niet alleen duur zijn, het kan hen ook hun leven kosten. Te veel mensen hebben hun vertrouwen voor een zware ziekte in de handen van een charlatan gelegd.

5.       Miljoenen mensen kiezen voor een ongelukkig leven omdat ze geloven in een waanidee. Sommigen zijn zelfs bereid om hun leven te geven voor zo’n waanidee en andere mensen mee te sleuren in de dood. Of oorlog te voeren om mensen met een ander waanidee te bekeren.

 Je kan de skeptische beweging op meerdere manieren steunen. 

  • Houd een spreekbeurt of presentatie over skepticisme en kritisch denken.
  • Word lid van een skeptische organisaties zoals Skepp in Vlaanderen, of Skepsis en De Vereniging Tegen De Kwakzalverij in Nederland
  • Help mee op Wikipedia om het te ontdoen van waanzinnige claims
  • Steek in het dagelijks leven je mening over onzinnige claims niet onder stoelen of banken