Luisterboeken

 

Het ontstaan der soorten van dieren en planten door middel van de natuurkeus

Het gratis luisterboek Het ontstaan der soorten van dieren en planten door middel van de natuurkeus van Charles Darwin, voorgelezen door Jozef Van Giel bij Librivox.

Download van Librivox

 

 

Lopen met Darwin logoVolg gratis loopinstructies terwijl wordt voorgelezen uit het boek Over het ontstaan der soorten van Charles Darwin. Bij de dertigste les kan je 5 kilometer lopen en heb je 12 hoofdstukken van Darwins boek beluisterd.

Abonneer via iTunes

Abonneer via Spotify

 

Beknopte Uiteenzetting van de Theorie van Darwin over het ontstaan vder Plant- en diervormenHet gratis luisterboek Beknopte uiteenzetting van de theorie van Darwin over het ontstaan der plant- en diervormen van Charles Darwin, voorgelezen door Kattekliek

Download van Librivox

 

 

NatuurkeusDit is een tekening uit het boek Over het ontstaan der soorten. Met deze tekening illustreerde Darwin hoe evolutie te werk gaat. Onderdaan zie je een aantal voorouders van een bepaalde variëteit / ras / soort / geslacht / familie, enz… Daarboven zie je de stamboom. De horizontale as symboliseert variatie. Hoe verder twee letters horizontaal van elkaar staan, hoe meer verschillend ze van elkaar zijn. De horizontale stippellijnen stellen telkens een generatie voor. Een aantal lijnen lopen dood. Dat zijn lijnen van soorten die uitsterven. Darwin gebruikt in zijn boek deze tekening meerdere keren om telkens andere zaken te illustreren, maar het algemene idee komt telkens op deze basis terug. Maar soms is de basis een familie, dan weer verschillende rassen binnen een soort. En soms zijn de stippellijnen niet één generatie, maar een hele periode.

Bekijk de tekening door op de figuur of op deze link te klikken.

 

In Anders Leiden gaat Patrick Vermeren in op een aantal gangbare praktijken en uitgangspunten in het bedrijfsleven. Hij formuleert zijn bedenkingen over allerlei hete hangijzers zoals de toplonen van topmanagers, de discriminatie van vrouwen in leidinggevende posities, het gedweep met de jacht op talent, de gevaarlijke effecten van variabele beloning en bonussen, enzovoorts

Tot voor kort was het boek te koop via Luisterrijk, maar nu de uitgave teruggetrokken is, hebben we de toelating gekregen om het gratis ter beschikking te stellen. Via deze link kan je je (gratis) abonneren via RSS of iTunes, of de geluidsbestanden apart downloaden.

 

 

NKvdPlogoIn De Naakte Keizers van de Psychoanalyse, De Immunisatiestrategieën van een Pseudowetenschap beschrijft Maarten Boudry de verschillende strategieën die door verdedigers van de psychoanalyse gebruikt worden om zich te beschermen tegen de kritiek voor het gebrek aan bewijs van hun theorieën.

Maarten Boudry schreef deze tekst in het kader van zijn doctoraal proefschrift in de filosofie aan de universiteit van Gent. Hij kreeg voor zijn werk de thesisprijs van Skepp. Een prijs die uitgeloofd wordt voor eindwerken die een pseudowetenschappelijk thema kritisch onderzoeken. Wij hebben er een luisterboek van gemaakt en alle audiobestanden kan je gratis downloaden via deze link. Of als je liever leest vind je het boek hier in pdf formaat of in EPUB formaat. Of abonneer via iTunes of Spotify

 

 

De Vorst Niccolò MachiavelliIn De Vorst geeft Niccolò Machiavellie een reeks raadgevingen aan voor vorsten over hoe ze hun staat moeten besturen. De voornaamste bezigheid van de vorst moest volgens hem het bemachtigen, consolideren en in stand houden van zijn macht zijn. Hij was vol bewondering voor grote staatsmannen, omdat ze eenheid, orde, vrede en voorspoed brachten voor de bevolking. Hij maakte een onderscheid tussen de heersers en het volk; tussen degenen die willen heersen en degenen die niet beheerst willen worden.

Wij hebben het boek ingesproken bij Librivox.org. Je kan alle audiobestanden en een iTunes, Torrent of RSS-abonnement vinden op deze link.

 

 

Geen enkele wetenschappelijke theorie beïnvloedt zo dramatisch ons denken over de natuur en onszelf als Charles Darwins evolutietheorie. In de woorden van de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett is Darwins theorie een universeel zuur; ze lijkt alles aan te tasten, ook eeuwenoude en vastgeroeste overtuigingen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de discussies en controverses die gestart zijn op de dag dat Darwins boek Over het ontstaan van soorten werd gepubliceerd, tot op heden voortduren. Veel debatten over Darwin zijn niet louter wetenschappelijk van aard. Darwinistisch denken gaat evenzeer over religie, moraal, cultuur, gedrag en alles wat we als typisch menselijk beschouwen. Sommigen zijn daar bijzonder opgetogen over, anderen vinden het een gruwel.
Om inzicht te krijgen in deze fascinerende omwentelingen in ons denken die Darwin heeft teweeggebracht, is een goed begrip van de evolutietheorie onontbeerlijk. Darwins moordbekentenis wijdt de lezer in in het darwinistische gedachtegoed aan de hand van een historische reconstructie van zijn persoonlijke intellectuele ontwikkeling. Gaandeweg wordt duidelijk wat evolutie betekent, wat natuurlijke en seksuele selectie is, en waarom Darwin schreef dat zijn overtuiging dat soorten kunnen evolueren bijna gelijk stond aan het bekennen van een moord. Ten slotte bespreekt Braeckman de toepassingsmogelijkheden van Darwins inzichten binnen de huidige cultuur- en gedragswetenschappen, zoals in de evolutiepsychologie.

Via deze link kan je je (gratis) abonneren via RSS of iTunes, of de geluidsbestanden apart of als ZIP downloaden.