A skeptics HR dictionary Deel 1 van 3

Play

Patrick Vermeren schreef opnieuw een boek. In een indrukwekkende kanjer van 1100 bladzijden heeft hij geprobeerd om al zijn kennis bedrijfspsychologie en coaching te verzamelen. Dat is dan ook wat hij in die tien jaar heeft gedaan. (foto’s: Arthur Vermeylen)

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 29 december 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 392ste aflevering van deze podcast.

Patrick Vermeren schreef opnieuw een boek. Dat is ondertussen ongeveer 10 jaar geleden dat hij dat voor het laatst deed. Maar wat voor een boek.
In een indrukwekkende kanjer van 1100 bladzijden heeft hij geprobeerd om al zijn kennis bedrijfspsychologie en coaching te verzamelen. Dat is dan ook wat hij in die tien jaar heeft gedaan.
Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel beschrijft hij wat de wetenschappelijke methode is, in het tweede deel geeft hij een lijst van populaire praktijken die nooit bewezen zijn, het derde deel bevat praktijken die eerde half waarheden zijn en in het laatste deel tenslotte geeft hij een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijk onderbouwde praktijken.

Ik denk dat dit boek een basiswerk wordt voor wie HR-coaching serieus neemt. Het zou een must read moeten zijn voor elke student bedrijfspsychologie.

Het boek heeft echter 3 nadelen:
1. 1100 bladzijden heb je niet in 123 uitgelezen. Maar het positieve punt is dat het niet moet. Het is opgesteld als een encyclopedie, waarbij je telkens één rubriek kan lezen dat je op dat moment interesseert.
2. Het is een zwaar boek. Tegelijk heeft dat het voordeel dat je het ook kan gebruiken om te vermijden dat papieren op je bureau weg waaien.
3. Het is in het Engels geschreven.

Op 10 oktober heeft hij het boek voorgesteld in Technopolis in Mechelen en hij heeft mij gevraagd om hem er te interviewen.
En we mochten het opnemen. Je hoort het resultaat in drie delen: Vandaag horen jullie Sofie Willox die de avond introduceert en Tom Speelman, een filosoof van de stal van Johan Braeckman die uiteindelijk collega van Patrick geworden is. Hij spreek over… ja, daarover.
In de volgende aflevering spreekt Patrick over zijn boek en daarna horen jullie mijn interview.

A skeptics HR dictionary Deel 1 van 3

Wat die formule precies is, zal Patrick jullie vertellen aan het einde van de volgende aflevering.
Nu moet je je inbeelden hoe dat ging. Het podium was omgebouwd tot een western Saloon. Telkens Sofie iemand van ons introduceerde, moesten we door een klapdeurtje de saloon binnen komen op de muziek van The Good The Bad and The Ugly, life gespeeld door een saxofonist.
Tom wist me te vertellen dat hij tijdens zijn doctoraat samengewerkt heeft met Griet Vandermassen, wiens boekvoorstelling hier enkele maanden terug te beluisteren was. Ze hebben blijkbaar alle twee diezelfde wereldvreemde feministen gekend.

Mededelingen
Ik heb ook nog goed nieuws en slecht nieuws.
Het eerste goede nieuws: onze Waalse medeskeptici van het Comité Para hebben een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door antroposofen.
Het tweede goede nieuws, Partick en Bart Van De Ven hebben van de rechter gelijk gekregen in de rechtszaak dat tegen hen was aangespannen door het Carl van de Velde trainingsinstituut.
En dan nu het slechte nieuws:
Carl van de Velde is in beroep gegaan. Het gevolg is, opnieuw kosten.
Zoals jullie zien proberen charlatans voortdurend critici de mond te snoeren door hen voor de rechter te dagen. Bijna altijd verliezen ze, maar het gaat bij hen over het afschrikkingseffect. We kunnen dat niet laten passeren.
Daarom opnieuw een oproep aan iedereen om hen te steunen in naam van de vrije meningsuiting van skeptici die durven ingaan tegen charlatans. Op de pagina van deze aflevering vinden jullie een link naar een pagina van Skepp waarop jullie kunnen doneren.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Steven Pinker.
Pinker zei:

In het afgelopen decennium zijn de exacte wetenschappen keer op keer onder vuur genomen door academici uit de menswetenschappen. Ze verzetten zich tegen de toepassing van wetenschappelijke methoden of ideeën op de kunst, de literatuur, de muziek, de filosofie. Maar ik wil met dit boek tonen dat de wereld – dat de mens – begrijpelijk is. Dat je overtuigingen empirisch op de proef moet stellen in plaats van ze uit ideologieën af te leiden. Dat de wetenschap het welzijn van de mens kan verbeteren en dat ook heeft gedaan.

Bronnen
De website van het boek, met Patricks blog en referenties naar waar je het boek kan kopen
Het citaat komt uit https://www.standaard.be/cnt/dmf20180302_03387815
Fundraiser – steun de vrijheid van meningsuiting! Steun de verdediging van Patrick en Bart in de rechtszaak.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.