De Nacht van Blom en Boudry

Play

Gaat de wereld de verdoemenis in? Zijn we volop bezig met onze eigen ondergang te bewerkstelligen of valt het allemaal wel mee? Is het menselijk technisch vernuft in staat om ook de huidige milieuproblemen op te lossen zonder onze maatschappelijke verworvenheden ervoor te moeten opofferen? (Foto: Gerbrich Reynaert)

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 10 maart 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 372ste aflevering van deze podcast.
Gaat de wereld de verdoemenis in? Zijn we volop bezig met onze eigen ondergang te bewerkstelligen of valt het allemaal wel mee? Is het menselijk technisch vernuft in staat om ook de huidige milieuproblemen op te lossen zonder onze maatschappelijke verworvenheden ervoor te moeten opofferen? Philipp Blom neigt vooral naar het eerste, Maarten Boudry naar het tweede.
In De Nacht van de Vrijdenker van 10 november 2018 kwam Steven Pinker spreken over zijn nieuwe boek “Verlichting nu”. Daarna hadden Philipp Blom en Maarten Boudry een discussie over dit onderwerp en vandaag krijgen jullie dat te horen.
De Nacht van Blom en Boudry
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Hans Rosling.
Hans Rosling was een Zweedse arts die bekend werd met zijn indrukwekkende grafieken waarmee hij de evolutie van de wereld toont. Hiervoor ontwikkelde hij samen met zijn zoon en schoondochter software dat je kan vinden op hun website Gapminder.
Hij overleed op 7 februari 2017, maar zijn zoon en schoondochter werkten zijn laatste boek, feitenkennis af. En wat voor boek! Een van de best boeken die ik in de laatste 10 jaar gelezen heb.
Uit dat boek komt het citaat.
Rosling zei

[…]op 11 maart 2011 vond zich voor de kust van Japan een […] zeebeving plaats. Hierdoor schoof het Japanse hoofdeiland 2,4 meter op naar het oosten en ontstond een tsunami die een uur later de kust bereikte, waardoor zo’n 18000 mensen omkwamen. De tsunami was ook de hoog voor de muur die gebouwd was om de kerncentrale in Fukushima te beschermen. De provincie liep onder water en het wereldnieuws stroomde over van angst voor […] radioactieve besmetting.
Mensen ontvluchtten de provincie zo snel ze konden, maar toch kwamen nog 1600 mensen om. Zij stierven niet aan de radioactieve straling. Er is niet één melding geweest van een persoon die stierf door datgene waarvoor de mensen op de vlucht sloegen. Deze 1600 mensen stierven omdat ze ontsnapten. Het waren vooral oude mensen, die omkwamen door de geestelijke of fysieke belasting van de evacuatie zelf en van het leven in opvangcentra. Ze stierven niet door radioactieve straling, maar door de angst voor radioactiviteit. (Zelfs na het ergste kernongeval uit de geschiedenis ooit, in 1986 in Tsjernobyl, waarbij mensen algemeen een grote stijging in het aantal sterfgevallen verwachtten, constateerden WHO-onderzoekers die stijging niet, zelfs niet onder de mensen die in het gebied woonden.)

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.