Van Mening verschillen deel 3

Play

Iedereen vindt dat hij altijd gelijk heeft. Toch verschillen we dikwijls van  mening. En eenvoudig vinden we dat niet. Om in een discussie tot een vergelijk te komen is gewoon afkomen met jouw rationele argumenten dikwijls niet effectief. Maar wat dan wel? Ruben Mersch schreef er een boek over en wij waren op zijn boekvoorstelling.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 24 februari 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 371ste aflevering van deze podcast.

Iedereen vindt dat hij altijd gelijk heeft. Toch verschillen we dikwijls van mening. En eenvoudig vinden we dat niet. Om in een discussie tot een vergelijk te komen is gewoon afkomen met jouw rationele argumenten dikwijls niet effectief. Maar wat dan wel? Ruben Mersch schreef er een boek over en wij waren op zijn boekvoorstelling.

Vandaag horen jullie het derde en laatste deel

Mededelingen

Wat is het verband tussen Frankenstein en Spinoza? En is er een verband tussen Frankenstein en vrouwenrechten? Ik hoor je al zeggen: “wat een domme vragen! Natuurlijk niet, dat heeft er helemaal niets mee te maken!” En toch. Ik was aanwezig op een life opname van Home Academy waar Johan Braeckman, Jean-Paul Van Bendegem en Don Vitalski spreken over Frankenstein. Frankenstein blijkt helemaal geen goedkoop horrorverhaal te zijn zoals de film laat vermoeden, maar een diepgaand verhaal dat de tijdsgeest van de 19de eeuw weergeeft. Deze drie sprekers gaan in dit college ook in op het onwaarschijnlijke leven en afkomst van de auteur Mary Shelly.

En ik heb goed nieuws. Binnenkort kan je de volledige opname van Frankenstein beluisteren via Home Academy, naast nog honderden andere colleges, zoals Acht filosofische miniaturen van Herman Philipse die ik zelf in CD-vorm thuis heb liggen, of De Aarde en het klimaat.

En weet je wat nog beter is? Luisteraars van Kritisch Denken krijgen een maand gratis toegang op alle hoorcolleges van Home Academy. Zonder enige verplichting. Je hoeft geen kredietkaartnummer achter te laten of zo. Gewoon naar home-academy.nl gaan, klikken op account aanmaken dan lid worden kiezen met de optie Clublid met code en vul daar de volgende code in: KD2019

[/expand]
Van Mening verschillen deel 3
Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Robert Reich.

Reich is een Amerikaanse politieke commentator en professor en heeft voor verschillende Amerikaanse presidenten van zowel de republikeinse als de democratische partij. Hij schreef veel boeken.

Reich zei:

Als onderwijs gezien wordt als een private investering dat privaat rendement oplevert, is er geen enkele reden waarom iemand anders dan de investeerder ervoor zou moeten betalen. Maar als het begrepen wordt als een publiek goed dat een fundament is van onze democratie, hebben we allemaal de plicht om te verzekeren dat het van hoge kwaliteit is, en beschikbaar voor iedereen.

Niet vergeten als je straks weer achter je computer zit, of op je smartphone: naar home-academy.nl gaan, klikken op account aanmaken dan lid worden kiezen met de optie Clublid met code en vul daar de volgende code in: KD2019

Bronnen

Het boek Van Mening verschillen van Ruben Mersch bij de uitgever

Robert Reich op WikipediA.

Niet vergeten als je straks weer achter je computer zit, of op je smartphone: naar home-academy.nl gaan, klikken op account aanmaken dan lid worden kiezen met de optie Clublid met code en vul daar de volgende code in die je in de podcast te horen krijgt.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.