Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat

Play

Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan, cultuurpessimisten dat onze moderne samenleving aan een diepe malaise lijdt. In Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Boudry pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht maar tot fatalisme, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 2 juni 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 378ste aflevering van deze podcast.
Maarten Boudry schreef een boek en dat is altijd interessant. Daarin gaat hij in tegen het doemdenken en toont aan de we eigenlijk in de beste tijd leven en dat we de problemen die er zijn het beste oplossen met wetenschap en technologie.
En op 2 april werd zijn boek voorgesteld in de Minard showburg in Gent.
En, je raad het al… wij mochten dat opnemen.
Vandaag horen jullie daar het eerste deel van. Dirk Verhofstadt legt hier uit waarom dit boek zo noodzakelijk is vandaag.
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat

Volgende week horen jullie het interview van Maarten door journalist Marnix Verplancke.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Hans Rosling
Rosling zei:

Angst plus urgentie levert domme, drastische beslissingen op met onvoorspelbare neveneffecten. Daarvoor is de klimaatverandering te belangrijk. Die vraagt om systematische analyse, doordachte beslissingen, stapsgewijze maatregelen en zorgvuldige evaluatie.

Bronnen
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat bij uitgeverij Polis https://www.polis.be/waarom-de-wereld-niet-naar-de-knoppen-gaat.html

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.