Series: <span>Klimaatverandering</span>

Play

Het lijkt erop dat we er niet zullen geraken om België en Nederland volledig CO2-neutraal te krijgen zonder kernenergie. We zagen dat zelfs het Belgisch planbureau dat eigenlijk toegeeft, maar het verstopt achter invoer van waterstof, verbranden van biomassa, wat niet CO2-neutraal is en gascentrales die zullen werken met e-gas, biogas en CCS.

Play

Om CO2-vrije elektriciteit te produceren zijn er niet zo heel veel alternatieven. Er zijn windturbines, zonnepanelen, biomassa, waterkracht en kernenergie. Daarmee hebben we het ongeveer gehad. Al deze technologieën hebben hun voor- en nadelen. Het is dus niet correct om er één uit te kiezen en de nadelen van die technologie te melden als reden om ze uit te sluiten, maar te zwijgen over de nadelen van de andere technologieën.

Play

In België beweren de politici dat de bouw van nieuwe gascentrales om de kerncentrales te kunnen sluiten niet zorgt voor netto meer CO2-uitstoot. De argumentatie is dat het ETS-systeem er automatisch voor zorgt dat die extra uitstoot zal gecompenseerd worden door minder uitstoot in de industrie. Maar klopt dat wel?

Podcast: Download

Play

Enkele enthousiastelingen bedachten een spel om mensen over de streep te krijgen om actiever te strijden tegen klimaatverandering. Wij hadden een interview.

Play

In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweegbrengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit een feit is en onaangename gevolgen zou kunnen geven, is de volgende logische vraag: kunnen we er nog iets aan doen?
Vandaag bekijken we hoe we met energie omgaan.

Play

In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweeg brengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van de menselijke activiteit een feit is en onaangename gevolgen zou kunnen geven, is de volgende logische vraag: kunnen we er nog iets aan doen? Vandaag bekijken we wat we in de landbouw kunnen doen.

Play

In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweeg brengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van de menselijke activiteit een feit is en onaangename gevolgen zou kunnen geven, is de volgende logische vraag: Maar kunnen we er nog iets aan doen?

Play

De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. In de voorbije afleveringen hebben we aangetoond dat de theorie van de klimaatverandering heel stevig onderbouwd is door de fysica en de scheikunde. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Hoe zit dat dan met de waarnemingen? Komen die overeen met wat we volgens de theorie moeten verwachten?

Play

De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Daarom ben ik hier een reeks over gestart. Vorige keer legde ik uit hoe broeikasgassen werken en ik hoop dat het duidelijk was dat deze kennis stevig verankerd zit in onze wetenschappelijke basis. Het staat niet op zich, maar past in het grotere geheel. De wetenschap die het broeikaseffect verklaart, verklaart heel veel andere fenomenen die in onze dagdagelijkse technologie gebruikt wordt. In tegenstelling tot wat klimaatontkenners zeggen had Tyndall wel degelijk gelijk en worden zijn bevindingen dagelijks gerepliceerd. Als je dat niet inziet, dan moet je nog eens naar aflevering 403 luisteren.
Maar is de CO2 die door de mens in de lucht geblazen wordt wel voldoende om het klimaat te beïnvloeden?

Play

De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Daarom ben ik hier een reeks over gestart. Vorige keer legde ik uit wat een open systeem is en waarom dat belangrijk is om te begrijpen hoe het klimaat werkt. Vandaag bekijken we hoe broeikasgassen werken. Volgens de klimaatontkenners zijn de testen van Tyndall nooit bevestigd en is het dus hoogst discutabel of het broeikaseffect van CO2 wel echt bestaat.

Play

De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Daarom heb ik er hier een reeks over opgestart. Vorige keer legde ik uit wat een open systeem is en waarom dat belangrijk is om te begrijpen hoe het klimaat werkt. In de volgende aflevering bekijken we hoe broeikasgassen werken, maar voor we daarmee beginnen is het nodig om eerst enkele chemische en fysische concepten uit te leggen. Volgens de klimaatontkenners zijn de testen van Tyndall nooit bevestigd en is het dus hoogst discutabel of het broeikaseffect van CO2 wel echt bestaat. In de volgende aflevering zal ik aantonen dat deze bewering onterecht is, maar voor we zover zijn moet ik eerst enkele zaken over chemie en trillingsleer uitleggen.

Play

De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Daarom ben ik hier een reeks over gestart. Om te begrijpen hoe het klimaat werkt, leggen we vandaag enkele basisbegrippen uit de thermodynamica uit.

Podcast: DownloadIn het kader van de uitleg over klimaatverandering is het concept energie erg belangrijk. Daarom herpubliceer ik vandaag de aflevering die ik ooit maakte over wat energie eigenlijk is.…