Het March against Myths interview (1)

Play

Op 23 mei werd in Amsterdam de March against Monsanto gehouden, een protestloop tegen een groot zaadveredelingsbedrijf. Tegelijkertijd werd er voor het eerst een March against Myths gehouden. Deze tegenbeweging werd in Amerika gestart als antwoord op de vele Monsanto-demonstraties die door het hele land uit de grond rezen. De tegendemonstratie is in Nederland opgezet door Tom van den Hove. Hij haalde zijn Master of Science in de biologie aan de universiteit van Wageningen en specialiseerde zich in de evolutionaire biologie. In het NRC en op Foodlog liet hij weten dat de spookverhalen over genetische gemodificeerde organismen niet gebaseerd zijn op feiten. De marcheerders tegen Monsanto worden volgens hem misleid. We hebben Tom geinterviewed.

We stelden in deze aflevering Tom de volgende vragen:

 • Wanneer hoorde jij voor het eerst van de March against Monsanto?
 • Waarom is de protestmars toch ook naar Europa overgewaaid?
 • Wat is de March against Myths?
 • Wat viel je op tijdens de demonstratiedag?
 • Waarom zijn mensen bang voor Monsanto?
 • Welke mythen bestaan er over Monsanto?
 • Wat vind je van de Europese Groenen die niet willen dat genen bij grote bedrijven terechtkomen?
 • Bestaat er ook terecht kritiek op Monsanto?
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Bertrand Russell. Russell zei:

Geloof in de “natuur” en wat “natuurlijk” is, is een bron van veel fouten. Het werd altijd, en nog steeds erg veel, gebruikt in de geneeskunde. Het menselijk lichaam heeft op zichzelf een zekere kracht om zichzelf te genezen. Kleine snijwonden genezen meestal vanzelf, verkoudheden gaan vanzelf over en zelfs ernstige ziekten verdwijnen soms zonder medische behandeling. Maar hulp aan de natuur is erg gewenst, zelfs in deze situatie. Sneden kunnen septisch worden indien ze niet gedesinfecteerd worden, verkoudheden kunnen veranderen in longontstekingen en ernstige ziekten worden alleen in afgezonderde gebieden zonder behandeling gelaten. Veel praktijken die nu als natuurlijk gezien worden waren oorspronkelijk onnatuurlijk, zoals zich wassen en kleden. Voordat de mens zich ging kleden was het onmogelijk om in koude streken te leven. Waar men zich niet kan wassen leiden hele populaties van uiteenlopende ziektes zoals typhus, die in het westen verdwenen zijn. Vaccinatie wordt door sommigen als onnatuurlijk gezien, maar er is geen consistentie in dergelijke beweringen zoals ook niemand verwacht dat een gebroken been behandeld kan worden met “natuurlijke” methodes. Gekookt voedsel eten is onnatuurlijk evenals verwarmde huizen. De Chinese filosoof Lao-tse, uit de 6de eeuw voor onze jaartelling, whose traditional date is about 600 B.C., had bezwaren tegen bruggen, wegen en boten omdat ze onnatuurlijk zijn, en beslisste door zijn afkeer om China te verlaten en te gaan leven tussen de westerlijke barbaren.
Elke vooruitgang in de beschaving is ooit aan de kaak gesteld als onnatuurlijk toen het nog recent was. (bron)

Bronnen
Artikelen van Tom van den Hove

De foto is gemaakt door Bas Uterwijk

6 Reacties

 1. musicmarp zei:

  Dag Jozef,
  de antwoorden zijn telkens niet hoorbaar. De vragen en de inleiding wel. Ook zo met deze van het 2de deel. Op de podcast is dan alles wel ok.

  Groeten
  marc vanhoutte

  25 juli 2015
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Bedankt voor de opmerking, we zullen nakijken of we iets aan de geluidskwaliteit kunnen doen.

   26 juli 2015
   Antwoord
  • Jozef zei:

   Marc,
   ik heb de beide kanalen gedeeltelijk gemixed, ik hoop dat dit de luisterbaarheid verbetert? Zoja, dan doe ik hetzelfde met het tweede deel.

   27 juli 2015
   Antwoord
  • Thijs zei:

   Dag heren van de podcast,
   Er is nog steeds iets niet in orde met het mixen van het geluid. Ik hoor de interviewer 100% op het linkerkanaal, de geinterviewde 100% op het rechterkanaal. Dat luistert bijzonder vermoeiend op een koptelefoon, maar is misschien ook de oorzaak voor het wegvallen van het geluid waar de andere reageerder last van heeft.
   Vriendelijke groet, Thijs

   3 augustus 2015
   Antwoord
   • Jozef zei:

    Dag Thijs, ik heb nu beide besteanden doorgemixed. Er zit nog 30% stereoeffect op.
    De kwaliteit van de opname zelf kan ik spijtig genoeg niet meer verbeteren, de opname is via het internet gebeurd.

    3 augustus 2015
    Antwoord
    • Thijs zei:

     Bedankt, een stuk beter zo!

     4 augustus 2015
     Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.