De moordbekentenis van Darwin (2)

Play

Charles Darwin is geboren in 1809. 50 jaar later, in 1859 schrijft hij zijn beroemdste boek, “On the origin of species” dat ons inzicht in het leven dramatisch zou veranderen. Nog eens 150 jaar later in 2009 publiceert Johan Braeckman in het kader van de viering van deze 150ste en 200ste verjaardag het boek “Darwins moordbekentenis”. En 10 jaar later kan je dit boek beluisteren als luisterboek.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 23 december 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 365ste aflevering van deze podcast.

Charles Darwin is geboren in 1809. 50 jaar later, in 1859 schrijft hij zijn beroemdste boek, “On the origin of species” dat ons inzicht in het leven dramatisch zou veranderen. Nog eens 150 jaar later in 2009 publiceert Johan Braeckman in het kader van de viering van deze 150ste en 200ste verjaardag het boek “Darwins moordbekentenis”. En net geen 10 jaar later hebben we dit boek ingesproken als luisterboek.

Naar aanleiding van de publicatie dit luisterboek heb ik Johan Braeckman geïnterviewd en vandaag krijgen jullie het tweede deel van dit interview te horen.

De moordbekentenis van Darwin (2)

Interview met Johan Braeckman

 

Ik heb nog niet de helft van de vragen die ik had voorbereid kunnen stellen. Ik denk dat we nog uren konden doorgaan. Als je er niet genoeg van krijgt, dan moet je maar eens het luisterboek downloaden. De link naar de pagina van het luisterboek kan je vinden in notities van deze aflevering, of op onze website op de pagina luisterboeken, waar je ook nog de andere luisterboeken kan terug vinden die ik ooit insprak. Dat lijstje begint al redelijk lang te worden.

Het eerste boek dat ik ooit insprak was Charles Darwins boek Het ontstaan der soorten van dieren en planten door middel van de natuurkeus. Een vertaling Door TC Winkler uit 1860. Een jaar na de originele publicatie was er dus al een Nederlandstalige uitgave.

Ik heb van dat boek ook een Start-To-Run programma gemaakt, een lessenpakket dat je helpt trainen om na 30 episodes in één stuk 5 km te kunnen lopen. Ik heb daarvoor van een officieel trainingsprogramma de loopinstructies opgenomen. Maar tussen de loopinstructies in hoor je in plaats van muziek, een stukje uit het boek van Charles Darwin. Na 30 sessies kan je 5 km aan één stuk lopen en heb je één van de interessantste boeken uit de geschiedenis beluisterd.

Verder vind je er nog het luisterboek Anders Leiden van Patrick Vermeren over de moeilijke relatie tussen management en wetenschap, het eindwerk filosofie van Maarten Boudry over de pseudowetenschappelijkheid van de psychoanalyse en tenslotte het beroemde boek De Vorst van Machiavelli.

Na het interview hebben we een fotosessie gehouden voor de paginafoto van deze aflevering. Johan toonde me zijn indrukwekkende verzameling van het complete werk van Charles Darwin. Ik wist dat hij veel had gewerkt, maar niet dat hij zo productief was geweest. Ik wist ook dat Johan Braeckman veel over Darwin had gelezen, maar niet zo veel.

Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Bill Maher. Bill Maher is een Amerikaanse komiek die regelmatig afgeeft op religie.

Maher zei:

Religie is geloof in en verering van een bovenmenselijke controlerende macht en atheïsme is net dat niet. Atheïsme is een religie zoals seksuele onthouding een seksstandje is.

Bronnen

De pagina van het luisterboek Darwins Moordbekentenis. http://boeken.kritischdenken.info/DarwinsMoordbekentenis.html

Hier vind je alle boeken die ik ooit insprak.

De website van Johan Braeckman: http://www.johanbraeckman.be/

De website http://www.evolutietheorie.be/ wordt door Johan Braeckman beheerd en bevat zeer veel interessante informatie over evolutietheorie.

Aflevering 61 over memen en temen.

Hieruit komt het citaat van Einstein

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.