Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (3)

Play

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen. De ene keer al succesvoller dan de andere. De ene keer al wreder dan de andere. Soms met fatale gevolgen. Geerdt Magiels vertelt ons in de volgende drie afleveringen enkele markante feiten over de psychiatrie.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 30 april 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 320ste aflevering van deze podcast.
Op zaterdag 25 maart was het weer de hoogmis van het skepticisme in Vlaanderen: de jaarvergadering van Skepp. Deze ging door in het Dr. Guislainmuseum in Gent, een museum over psychiatrie in een psychiatrische instelling.
Geerdt Magiels sprak er over allerlei onzinpraktijken die in het verleden en soms ook nu nog worden gebruikt in de psychiatrie. Hij schreef er toevallig onlangs een boek over.
Vandaag horen jullie het derde en laatste deel van
Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Brenda Milner.
Brenda Milner is de persoon die diepgaand onderzoek deed naar split-brainpatiënten. Patiënten van wie het corpus callosum werd doorgesneden, zoals Geerdt Magiels in deze lezing uitlegde, onder andere in een poging om hun epileptische aanvallen te stoppen. Nog even ter herinnering: het corpus callosum of de hersenbalk is een bundel neuronen die de twee hersenhelften met elkaar verbindt.
Het onderzoek van Milner had een zeer grote invloed op de neuropsychologie. In het bijzonder op het gebied van geheugen en cognitie.
Spijtig genoeg heeft haar werk ook nog altijd een zeer grote invloed op de pseudowetenschappelijke wereld en meer specifiek bij HR-consultants die beweren uit haar onderzoek af te leiden dat de linkerhersenhelft de analytische functies vervult terwijl de rechterhersenhelft instaat voor de creativiteit en het ruimtelijk denken. Als je met zo’n consultant geconfronteerd wordt en je bent zelf een ingenieur, informaticus of wiskundige, dan mag je er zeker van zijn dat je van hem te horen krijgt dat je gans je leven je linkerhersenhelft ontwikkeld hebt en dat daardoor je rechterhersenhelft onderontwikkeld is. Hun technieken zullen jou dan helpen om die rechterhersenhelft te ontwikkelen. Eigenlijk heeft die consultant jou dan net verweten dat je niet creatief bent. Ik denk dat eerder dat hij gefrustreerd is omdat hij nooit genoeg moeite deed om wiskunde onder de knie te krijgen en zichzelf daarom wijs maakt dat in zijn geval die creativiteit wel goed zit. Hoe weinig creatief kan je zijn? In ieder geval kan ik je gerust vertellen dat wiskundig inzicht positief gecorreleerd is met creativiteit en in verschillende testen komen ingenieurs als veel creatiever uit dan andere groepen, ook kunstenaars.
Maar die consultants hebben nooit de vraag aan Brenda Milner zelf gesteld. Meestal weten ze zelfs niet dat de onzin die ze verkochten ooit gebaseerd was op een slechte lezing van Milners onderzoek.
Gelukkig heeft Ginger Campbell die vraag wel aan Milner gesteld.
Brenda Milner is ondertussen al 99 jaar, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om enkele jaren terug nog een zeer levendig interview te geven aan Ginger Campbell op haar podcast BrainScience .
Ginger Campbell, zelf ook neurowetenschapper, vroeg aan Brenda Milner hoe dat nu zat met die linkerbrein-rechterbreinverschillen.
En Milner antwoordde:

Kranten en consultants hebben heel veel onzin geschreven over split-brainonderzoek en wat ze daaruit afleidden over de werking van de hersenen, maar ze hebben mij nooit gecontacteerd om te vragen wat de bevindingen echt waren. En ik kan u zeggen dat bij een persoon van wie het corpus callosum nog intact is, het linker- en het rechterbrein niet apart te trainen zijn. Als je traint, train je de persoon als geheel. U bent trouwens de eerste die mij ernaar vraagt, heel erg bedankt daarvoor.

Bronnen
Geerdt Magiels en zijn boeken bij Lannoo

Ook interessant in dit verband is het boek De Naakte Keizers van de Psychoanalyse van Maarten Boudry die we als luisterboek inspraken.

Via deze link kan je ons steunen.
Brenda Milner op WikipediA:
Hier komt het citaat van Brenda Milner vandaan: http://brainsciencepodcast.com/bsp/129-brendamilner

2 Reacties

 1. André Criegers zei:

  De vraag is maar wat een psychiatrische afwijking is. Schizofrenie is volgens het Amerikaanse book IN THE FELLOWSHIP OF HIS SUFFERING een gezonde reactie op een zieke samenleving.
  Manfred Lütz , een Duits psychiater heeft een boek geschreven met de titel IRRE! WIR BEHANDLEN DIE FALSCHEN. UNSER PROBLEM SIND DIE NORMALEN.
  Tijd dus geloof ik dat we eens grondig nadenken over de normen die we handhaven en inzien dat misschien de “normale” burgers de gevaarlijkste geesteszieken zijn.

  29 maart 2018
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Schizofrenie is meestal erfelijk, het lijkt me dus onwaarschijnlijk dat het een reactie op een zieke samenleving zou zijn.

   30 maart 2018
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.