Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (2)

Play

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen. De ene keer al succesvoller dan de andere. De ene keer al wreder dan de andere. Soms met fatale gevolgen. Geerdt Magiels vertelt ons in de volgende drie afleveringen enkele markante feiten over de psychiatrie.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 23 april 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 319de aflevering van deze podcast.
Op zaterdag 25 maart was het weer de hoogmis van het skepticisme in Vlaanderen: de jaarvergadering van Skepp. Deze ging door in het Dr. Guislainmuseum in Gent, een museum over psychiatrie in een psychiatrische instelling.
Geerdt Magiels sprak er over allerlei onzinpraktijken die in het verleden en soms ook nu nog worden gebruikt in de psychiatrie. Hij schreef er toevallig onlangs een boek over.
Vandaag horen jullie het tweede deel van
Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie

Volgende keer vertelt Geerdt ons hoe stigma een belangrijk probleem is in de geestelijke gezondheid.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Woody Allen.
Woody Allen is een Amerikaanse regisseur en acteur uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Hij werd vooral bekend met films waarin hij een seksueel gefrustreerde figuur speelde die God verloren was en hem niet terug vond en daarom steeds bij zijn psychiater, een psychoanalyticus, langs moest. Allen was erg bezig met de ideeën van Freud.
Allen zei:

God is dood, Nietzsche is dood en ik voel me ook niet zo lekker.

Bronnen
Geerdt Magiels en zijn boeken bij Lannoo.

Ook interessant in dit verband is het boek De Naakte Keizers van de Psychoanalyse van Maarten Boudry die we als luisterboek inspraken.
Via deze link kan je ons steunen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.