Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (1)

Play

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen. De ene keer al succesvoller dan de andere. De ene keer al wreder dan de andere. Soms met fatale gevolgen. Geerdt Magiels vertelt ons in de volgende drie afleveringen enkele markante feiten over de psychiatrie.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 16 april 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 318de aflevering van deze podcast.
Op zaterdag 25 maart was het weer de hoogmis van het skepticisme in Vlaanderen: de jaarvergadering van Skepp. Deze ging door in het Dr. Guislainmuseum in Gent, een museum over psychiatrie in een psychiatrische instelling. Bij die vergaderingen hoort ook steeds een voordracht en deze keer was het thema erg toepasselijk voor de gekozen omgeving. Geerdt Magiels sprak er over allerlei onzinpraktijken die in het verleden en soms ook nu nog worden gebruikt in de psychiatrie. Hij schreef er toevallig onlangs een boek over. Hij is niet aan zijn proefstuk toe. Johan Braeckman leidde hem eerst in en toonde aan dat Geerdt niet de eerste de beste is, maar een persoon die op verschillende uiteenlopende domeinen expertise heeft opgebouwd, waaronder de biologie en de filosofie.
Tijdens het opstellen en testen van de opnameapparatuur wist Geerdt me te vertellen dat zijn vrouw een fan is van deze podcast en er steeds naar luistert tijdens de wandeling met de hond. Dus, mevrouw Magiels, vanaf vandaag kan je ook naar je echtgenoot luisteren zonder dat hij in de buurt is.

Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie

Voordracht door Geerdt Magiels

Volgende keer horen jullie welke lumineuze ideeën andere mensen hadden.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Rousseau.
Jean Jacques Rousseau was een Franse filosoof uit de Verlichting. Van hem komt het idee van de nobele wilde.

Rousseau zei:

Bij je verstand zijn in een wereld vol gekken is zelf al een soort waanzin.

Bronnen
Geerdt Magiels en zijn boeken bij Lannoo.

Ook interessant in dit verband is het boek De Naakte Keizers van de Psychoanalyse van Maarten Boudry die we als luisterboek inspraken.

Via de volgende link kan je ons steunen
Jean Jacques Rousseau op WikipediA

2 Reacties

 1. Toon zei:

  Ik vind het jammer dat de podcast maar een half uur duurt en de lezing niet in een keer wordt uitgezonden. Van deze 30 minuten zijn inleiding en afsluiting bovendien veel te uitgebreid. Een verwijzing naar internet zou ook voldoende zijn voor de meer geïnteresseerden.

  18 april 2017
  Antwoord
 2. gerda sterk zei:

  en ik ben blij dat ik de lezing nog eens hoor. Ik zat in de zaal toen Geerdt (dt, nieuwe spelling) die gaf, maar was toen zo “jetlagged” zodat het niet doordrong. Tenminste dat besef ik nu ik de lezing nog eens hoor. Ik ben niet met de hond op wandel zoals mevrouw, de echtgenote. Ik luister meestal naar de podcasts van Jozef als ik aan/achter het fornuis sta (mooie uitdrukking) of andere niet lawaaierige huishoudelijke dingen aan het doen ben.

  18 april 2017
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.