Wij en het goddeeltje (1)

Play

Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 26 maart 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 315de aflevering van deze podcast.
Op 7 december 2015 was het onderwerp van de Vrijdenkersborrel in Utrecht: Wij en het goddeeltje. Zoals jullie weten is “het goddeeltje” de troetelnaam van het Englert-Brout deeltje, genoemd naar de twee Belgische wetenschappers die het deeltje voorspelden en waarvoor François Englert de nobelprijs kreeg samen met Peter Higgs die het enkele weken later ook voorspelde. Robert Brout was ondertussen overleden en Nobelprijzen worden alleen aan levenden uitgereikt.
Fabian van Langevelde legde er in klare taal uit hoe het zit. Fabian is astronoom en voorzitter van de vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte die de vrijdenkersborrel organiseert.
En het goede nieuws is dat Leon Korteweg er was en hij het gesprek heeft opgenomen.
Zoals je uit de naam kan afleiden, gaat de vrijdenkersborrel door in een café. Bijgevolg hoor je hier en daar wat achtergrondlawaai van glazen en tassen klinken. Maar al bij al is de opname vrij goed te begrijpen.
Vandaag horen jullie het eerste deel.
Wij en het goddeeltje

Wat in godsnaam is het antropisch principe?… Volgende keer zal Fabian ons dat uitleggen.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Ricky Gervais.
Ricky Gervais is een Engelse komiek die beroemd werd met een podcastserie.
In The Late Show zei zijn interviewer, Stephen Colbert, hem dat hij toch ook maar gelooft in de Big Bang omdat Stephen Hawking hem dat zei. Wat is dan het verschil met een ander geloof.
Gervais antwoordde:

Als je alle heilige boeken en andere fictieboeken zou vernietigen, dan zouden ze nooit terugkomen. Maar als je alle wetenschappelijke boeken zou vernietigen, dan zouden ze in de komende 1000 jaar of zo wel terugkomen, want dezelfde testen zouden dezelfde resultaten geven.

Bronnen
Uitnodiging tot de borrel bij De vrije gedachte
Ricky Gervais op WikipediA
Het filmpje waaruit het citaat van Ricky Gervais komt.

Een reactie

  1. Mark.J.Ruyffelaert zei:

    Beste lotgenoten. Mijn IQ is 148,5 , gemeten door Mensa. De ‘God’ van de godsdiensten bestaat niet. Natuurlijk is er een oerkracht, een begin, ‘iemand’ die de aftrap gaf. Eeuwigheid zonder enkele inhoud is belachelijk. Daarom, de veel misbruikte term ‘god’. Maaaaar, dan ontluiken de godsdiensten, uiteraard met winstgevend doel. Elke godsdienst is een laddertje, met de pretentie het hogere te bereiken. Martel niet verder uw geest: slechts mensen verzonnen een probleem. En laat de ‘OLYMPOS’ met rust. Schoonheid is de ware godsdienst. Uw Mark.J.Ruyffelaert.

    2 april 2017
    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.