Is mindset wel wetenschappelijk onderbouwd?

Play

Het rommelt in de psychologie. Enkele wetenschappers hebben verschillende onderzoeken kritisch bekeken en vastgesteld dat er niet altijd erg rigoureus werd omgegaan met de wetenschappelijke methode. Zo zagen we onder andere de positieve psychologie van zijn voetstuk vallen. Een theorie die onlangs ook onder de loep werd genomen, was mindset van Carol Dweck. Heeft deze theorie het overleefd?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 19 maart 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 314de aflevering van deze podcast.
Verschillende psychologische theorieën worden tegenwoordig kritisch bekeken en enkele zijn al van hun voetstuk gevallen. En dat is maar goed ook. Zo werkt wetenschap. Iemand heeft een hypothese over een bepaald fenomeen en doet dan experimenten om die hypothese te toetsen. Als de experimenten een positief resultaat geven, dan probeert de onderzoeker het te publiceren in een vaktijdschrift. Daar wordt zijn document nagelezen door andere experts in hetzelfde domein en als dat goed verloopt wordt het gepubliceerd. Tenminste als het goed verloopt, want bij de beste wetenschappelijke tijdschriften geraakt minder dat tien procent van de verzonden teksten door de peerreview.
Maar als ze toch door de peerreview geraakt zijn, dan betekent dat nog niet dat de hypothese een wetenschappelijk feit is.
Liefst worden bestaande experimenten herhaald. En als de replicaties hetzelfde resultaat geven, dan kan het waarheidsgehalte van de hypothese stijgen.
Maar verschillende hypothesen uit de psychologie hebben recent deze test niet overleefd. Onder andere de populaire Power Poses van Amy Cuddy die daar zelfs over mocht spreken bij TED.
Ook de mindsettheorie van Carol Dweck is op de testbank gelegd. Zij bracht het er beter van af. In deze tekst, vertaald door Coert Visser, vertelt Carol Dweck haar verhaal. We kregen toestemming om het te gebruiken.
Is mindset wel wetenschappelijk onderbouwd?
Hier vind je de originele vertaling door Coert Visser, voorzien van tal van referenties: Groeimindset staat op een stevige fundering, maar we zijn het huis nog aan het bouwen
Coert Visser, januari 19, 2017
Door Carol Dweck, 18 januari 2017

 

Oorspronkelijke tekst: Growth mindset is on a firm foundation, but we’re still building the house
Vertaald door Coert Visser met toestemming van Carol Dweck

Het citaat
Onlangs veranderde ik mijn profielfoto op facebook. Ik vond dat het tijd was om eens een foto erop te zetten met een T-shirt waarop het vliegend spaghettimonster stond.
Er kwamen enkele reacties, maar Philipine Vinke zei:

Zo ziet “De Stem” die mij ’s nachts wakker houdt er dus uit :-). En dan nu het citaat. Philipine Vinke zei “Als je ’s nachts niet kunt slapen, luister dan naar een podcast. Vooral die van Kritisch Denken is heel geschikt om alfa-golven op te wekken”.

Bronnen
De oorspronkelijke tekst van Carol Dweck: Growth mindset is on a firm foundation, but we’re still building the house
Hier vind je de foto waarop ik commentaar kreeg van Filipine Vinke.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.