Wij en het goddeeltje (2)

Play

Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 2 april 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 316de aflevering van deze podcast.
Op 7 december 2015 was het onderwerp van de Vrijdenkersborrel in Utrecht: Wij en het goddeeltje. Zoals jullie weten is “het goddeeltje” de troetelnaam van het Englert-Brout deeltje, genoemd naar de twee Belgische wetenschappers die het deeltje voorspelden en waarvoor François Englert de nobelprijs kreeg samen met Peter Higgs die het enkele weken later ook voorspelde. Robert Brout was ondertussen overleden en Nobelprijzen worden alleen aan levenden uitgereikt.
Fabian van Langevelde legde er in klare taal uit hoe het zit. Fabian is astronoom en voorzitter van de vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte die de vrijdenkersborrel organiseert.
En het goede nieuws is dat Leon Korteweg er was en hij het gesprek heeft opgenomen.
Zoals je uit de naam kan afleiden, gaat de vrijdenkersborrel door in een café. Bijgevolg hoor je hier en daar wat achtergrondlawaai van glazen en tassen klinken. Maar al bij al is de opname vrij goed te begrijpen.
Vandaag horen jullie het tweede deel.
En de vraag was: wat in godsnaam is het antropisch principe?
Wij en het goddeeltje
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Carl Sagan.
Sagan zei:

Wetenschap is meer dan enkel een hoop kennis. Het is een manier van denken, een manier van sceptisch ondervragen van het universum. Als we niet in staat zijn om sceptische vragen te stellen om de autoriteiten te ondervragen die ons zeggen dat iets waar is, dan zijn we een prooi voor de eerstvolgende politieke of religieuze charlatan.

Bronnen
Uitnodiging tot de borrel bij De vrije gedachte

Filmpje waaruit het citaat van Carl Sagan komt.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.