Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2)

Play

Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan, cultuurpessimisten dat onze moderne samenleving aan een diepe malaise lijdt. In Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Boudry pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht maar tot fatalisme, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 16 juni 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 379ste aflevering van deze podcast.
Maarten Boudry schreef een boek en dat is altijd interessant. Daarin gaat hij in tegen het doemdenken en toont aan de we eigenlijk in de beste tijd leven en dat we de problemen die er zijn het beste oplossen met wetenschap en technologie.
En op 2 april werd zijn boek in de Minard showburg in Gent voorgesteld.
En wij mochten dat opnemen.
Vandaag horen jullie het tweede deel van. Journalist Marnix Verplancke interviewt Maarten Boudry.
Mededelingen
Denken over economie… Dat is de naam van het hoorcollege van Bas Haring die ik momenteel aan het beluisteren ben. Bas Haring heeft de gave om ingewikkelde onderwerpen zeer eenvoudig uit te leggen. Ik kocht ooit zijn boek kaas en de evolutietheorie voor mijn kinderen die het op hun twaalfde met plezier gelezen hebben. En ook bij dit onderwerp legt hij moeilijke dingen zeer helder uit. Hij illustreert bijvoorbeeld hoe een prijs ontstaat door uit te leggen waarom melk goedkoper is dan Coca Cola terwijl het meer kost om het te maken.
En ik heb goed nieuws. Als je wil kan je dat hoorcollege ook beluisteren, want home-academy geeft aan alle luisteraars van Kritisch Denken de mogelijkheid om een maand lang gratis lid te worden van de Home Academy Club, zonder enige verplichting. Je moet geen creditkaart codes of zo achterlaten, enkel naar hun website gaan: home-academy.nl, klikken op Clublid worden en kiezen voor de optie Clublid met code: vul daar dan de volgende code in: KD2019.
De opbrengst van deze publiciteit gaat bovendien volledig naar de fundraising voor rechtszaak van de skeppleden Patrick Vermeren en Bart Van De Ven.
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2)

Volgende keer komen we te weten hoe Maarten het klimaatprobleem zou aanpakken.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Angelique Van Ombergen
Van Ombergen is een Vlaamse topwetenschapper die onderzoek doet naar de invloed van ruimtereizen op het menselijke brein.
Alhoewel ze nog maar 29 jaar is, werd ze door Forbes genoemd als een wetenschapper om in de gaten te houden.
Van Ombergen zei:

Wetenschap is gemakkelijk: het gaat over feiten, je hoeft er geen mening over te hebben. Het maakt niet uit wat je voelt of denkt, het is wat het is.

Bronnen
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat bij uitgeverij Polis
Het citaat komt van hier
Wordt een maand gratis lid van Home-academy door de code uit de podcast te gebruiken.
Steun onze skeptici die gedagvaard werden – steun de vrijheid van meningsuiting deze link!

3 Reacties

 1. Gerda Sterk zei:

  Mooie aanvulling op zijn boek!

  16 juni 2019
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Al gelezen? Ik ben pas begonnen.

   17 juni 2019
   Antwoord
   • Gerda.sterk zei:

    Jazeker! Je wordt er goed gezind van

    17 juni 2019
    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.