Live @ DocVille. Psychoanalyse: Totale onzin?

Play

Op 26 april 2023 werd in Leuven op het documentaire filmfestival DocVille de film ‘Le Phallus et le Néant’ vertoond. Daarin interviewt de Franse regisseur Sophie Robert achttien psychoanalytici. Zij praten vrijelijk over hun visie op seksualiteit en op de relatie tussen de seksen. Het resultaat is redelijk verbluffend.
Na de film organiseerde Skepp een paneldiscussie met wetenschapsfilosoof Filip Buekens en psychoanalyticus Jens De Vleminck. Moderator was Skepp-bestuurslid Marleen Finoulst.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 16 april 2023, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 448ste aflevering van deze podcast.

Op 26 april 2023 werd in Leuven op het documentaire filmfestival DocVille de film Le Phalus et le néant vertoond. Daarin interviewt de Franse regisseur Sophie Robert achttien psychoanalytici. Zij praten vrijelijk over hun visie op seksualiteit en op de relatie tussen de seksen. Het resultaat is redelijk verbluffend. De psychoanalytische theorie van Freud wordt tegenwoordig door vele wetenschappers immers gezien als pseudowetenschap, totale onzin dus. Toch verschijnen er in de media geregeld hedendaagse experts om hun mening te geven en volgen nog zeer veel mensen psychoanalytische therapie. Sophie Robert interviewt achttien psychoanalytici om hun visie op seksualiteit en op de relatie tussen man en vrouw, ouders en kinderen te achterhalen. De uitspraken en overtuigingen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Na die film heeft Skepp een paneldiscussie georganiseerd tussen Filip Beukens en Jens De Vleminck. De moderator was Skepp bestuurslid Marleen Finoulst.

Filip Beukens is hoogleraar filosofie aan de KU Leuven en heeft verschillende boeken over psychoanalyse geschreven en aan verschillende boeken meegeschreven, waaronde Le livre noir de la Psychanalyse dat in 2005 veel aandacht kreeg omdat het gehakt maakte van het Freudiaanse gedachtengoed. Ook Jacques Van Rillaer die in de afleveringen 423 en 424  zijn nieuw boek Over Freud voorstelde schreef mee aan dat boek.

Jens De Vleminck is zelf Psychoanalyticus en lid van de Belgische school voor Psychoanalyse. Hij is hoofd leefgroep begeleiding van de adolescentenafdeling De Kade (UPC KU Leuven te Kortenberg) en is geassocieerd senior onderzoeker en gastprofessor aan de KU Leuven.

Het is duidelijk dat De Vleminck hier geen thuismatch speelde. Ik heb dan ook veel waardering voor het feit dat hij aan deze discussie wilde meewerken.

Wie de film nog wilt zien kan de link in de notitiepatina van deze aflevering vinden.

Hier komt de discussie:

Psychoanalyse: Totale onzin?

Nogmaals: wie de film wilt zien kan een link vinden in de notitiepagina.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Daniel Kahneman.
Kahneman is psycholoog en Nobelprijswinnaar. Hij schreef dat ene boek over psychologie dat jullie allemaal gelezen moeten hebben: “Ons feilbare denken”
Kahneman zei:

Een betrouwbare manier om mensen te doen geloven in onwaarheden is regelmatige herhaling, want het is niet gemakkelijk om vertrouwdheid te onderscheiden van waarheid.

Bronnen

Het Event op DocVille in Leuven waar de film Le phallus et le néant vertoond werd..

Hier kan je de film herbekijken op YouTube.

De afleveringen 423 en 424 waarin Jacques Van Rillaer zijn nieuw boek Over Freud voorstelt.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.