De Skeptische put 2022

Play

De skeptische put 2022 was opnieuw zeer verdiend. De laureaat is iemand die vele titels gebruikt om onzin met gezag te publiceren.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 7 mei 2023, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 449ste aflevering van deze podcast.
Op 29 april zijn de skeptische prijzen voor 2022 verdeeld. Spijtig als je er niet bij kon zijn. Maar ik heb goed nieuws: ik heb alles opgenomen en vandaag mogen jullie luisteren naar de uitreiking van de skeptische put.
Het was een welverdiende winnaar, maar toch heeft ze die de prijs niet aanvaard.
Marleen Finoulst heeft het laudatio voorgelezen.
De Skeptische put 2022

Deze aflevering zal je binnen kort ook kunnen bekijken op het YouTube kanaal van Skepp.

Het citaat
Zoals jullie gemerkt hebben heeft Ariane Bazan heel duidelijk naar Karl Popper verwezen als een voorbeeld van een goede filosoof.
Daarom leek het me wel interessant om als citaat eens te laten horen en wat Popper te zeggen had over de Psychoanalyse en zijn geestelijke vaders Freud en Adler.
Het citaat is een stukje uit zijn uitleg over het demarcatieprobleem en het verschil tussen wetenschap en pseudowetenschap.
Hij legt uit dat een goede wetenschappelijke theorie falsifieerbaar moet zijn.
Om in te spelen op de kritiek van Bazan, dat we alle citaten uit de context trekken heb ik een link naar de volledige tekst in de notitiepagina gezet.
Popper zei:

Noch Freud noch Adler sluit het handelen van een bepaalde persoon op een bepaalde manier uit, ongeacht de uiterlijke omstandigheden. Of een man zijn leven opofferde om een verdrinkend kind te redden (een geval van sublimatie) of dat hij het kind vermoordde door het te verdrinken (een geval van verdringing), kon onmogelijk worden voorspeld of uitgesloten door de theorie van Freud; de theorie was verenigbaar met alles wat er kon gebeuren – zelfs zonder enige speciale immunisatiebehandeling. Dus terwijl het marxisme onwetenschappelijk werd door het aannemen van een immuniserende strategie, was de psychoanalyse vanaf het begin immuun en bleef dat ook. Daartegenover zijn de meeste natuurkundige theorie├źn tamelijk vrij van immuniserende tactieken en zeer falsifieerbaar om mee te beginnen.

Bronnen
De winnaars van de skeptische prijzen 2022, met een link naar de volledige teksten van de laudatios en de repliek.

Het citaat van Karl Popper

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.