Is religie een struikelblok voor integratie?

Play

Na de recentelijke aanslagen in Parijs wordt er weer overal gediscuteerd hoe jongeren zover kunnen komen om zulke verschrikkelijke dingen te doen. Je kan opnieuw het aantal keren tellen dat politici zeggen dat dit niets met de Islam te maken heeft. Je kan ook overal commentatoren lezen die nog eens belijden hoe schuldig het westen zelf is aan deze gebeurtenissen.
Maar misschien moeten we het niet zo ver zoeken en luisteren naar de terroristen die steevast zeggen dat ze het in naam van God doen. Ze scanderen “Allah Akbar” (Allah is groot). Zou het dan toch kunnen zijn dat die religie er wel degelijk iets mee te maken heeft?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 13 december 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 252ste aflevering van deze podcast.
Na de laatste aanslagen in Parijs, wordt er weer overal gediscuteerd hoe jongeren zover kunnen komen om zulke verschrikkelijke dingen te doen. Je kan opnieuw het aantal keren tellen dat politici zeggen dat dit niets met de Islam te maken heeft. Je kan ook overal commentatoren lezen die nog eens belijden hoe schuldig het westen zelf is aan deze gebeurtenissen.
Maar misschien moeten we het niet zo ver zoeken en luisteren naar de terroristen die steevast zeggen dat ze het in naam van God doen. Ze scanderen “Allah Akbar” (Allah is groot). Zou het dan toch kunnen zijn dat die religie er wel degelijk iets mee te maken heeft?

Op 20 november hield Maarten Boudry een toespraak over dit onderwerp aan de universiteit van Utrecht en wij mochten het van hem inspreken. Heb je zijn nieuwe boek “Illusies voor gevorderden” al? Het gaat over de schadelijkheid van illusies. Onder andere de illusie dat religie er niets mee te maken heeft.

Is religie een struikelblok voor integratie?

Deze toespraak aan Universiteit Utrecht op 20/11/2015 kan je hier lezen.

Sinds de aanslagen in Parijs, en dit artikel van Maarten zijn er ondertussen weer allerlei uitingen van intolerantie door islamgelovigen tentoon gespreid. Eén die ik jullie niet wil onthouden is de bedreigingen en het verstoren van een lezing door de Iraanse mensenrechtenactiviste Maryam Namazie aan het Goldsmith college door leden van de Islamitische studentenorganisatie op 1 december. Verstoren is een eufemisme, ze hebben geprobeerd de lezing onmogelijk te maken en verschillende mensen in de zaal kregen doodsbedreigingen. Zoals gewoonlijk wordt ook Namazie een islamofobe genoemd omdat ze de vrouwendiscriminatie in de islam aanklaagt.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Maajid Nawaz, uit een opiniestuk dat hij schreef voor Jewish News. Nawaz is vroeger lid geweest van de radicale islamistische groep Hizb ut-Tahrir. In 2001 is hij hiervoor gevangengenomen, maar door zijn contact met Amnesty International en het lezen van boeken over mensenrechten heeft hij zijn visie herzien. Hij pleit nu voor een seculiere Islam. Nawaz zei:

Neem nu de term islamofobie, die jammer genoeg verspreid werd als een schild tegen kritiek. Zelfs tegen andere moslims. Als een idee, zou de islam onderworpen moeten worden aan dezelfde toetsing die we zouden verwachten van gelijk welk ander idee. Dat is de reden waarom islamofobie een ongelukkige term is die soms gebruikt wordt om de vrije meningsuiting te muilkorven.

Bronnen

3 Reacties

 1. Max zei:

  FEIT;Vanaf 630 na Chr. de geschiedenis geen gevallen vermeldt waarin de integratie van islamieten binnen de niet islamitische samenleving geslaagd is!

  2 mei 2016
  Antwoord
 2. Rik Delaet zei:

  Dat geldt misschien wel voor alle abrahamitische godsdiensten.

  3 mei 2016
  Antwoord
  • Max zei:

   een harmonieuze multiculturele samenleving met de islam bestaat nergens en zal ook nergens bestaan……”Sluit met de joden en christenen geen overeenkomst, want wanneer je dat doet, word je een van hen.”(Koran 3: 28))….”Tussen ons en u, is vijandigheid en haat VOOR ALTIJD totdat u gelooft in Allah alleen!”(Koran 60.4)…. “Bestrijd hen/niet-moslim/ tot er geen misleiding meer is…”(De Koran 8: 39.).Dat betekent: Totdat ze niet meer bestaan…. “Doodt de afgodendienaars, overal waar je hen vindt; neem hen gevangen, beleger hen, leg hinderlagen tegen hen aan…”(De Koran 9: 5.)…

   26 november 2016
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.