Hoe de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen?

Play

Wetenschappelijke literatuurHeel wat mensen zitten met de handen in het haar wanneer ze wetenschappelijke kennis over een bepaald domein willen opdoen. Ze vragen zich af hoe eraan te beginnen, vooral als ze daarin niet geschoold/getraind zijn.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 13 oktober 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 171ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet, de muziek is van Niek Lucassen en Emile Dingemans verzorgt de website en de facebookpagina. Vandaag bespreken we hoe we de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen. De originele tekst komt van de website EvidencebasedHRM.
Hoe de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen?
Voorgelezen wordt de tekst “Hoe weet ik hoe deugdelijk een wetenschappelijk artikel is?” afkomstig van de website EvidencebasedHRM.
Het citaat
Het citaat van vandaag is van John von Neumann. Von Neumann is best gekend als de vader van de huidige computerarchitectuur. Computers zijn gebouwd met een centrale verwerkingseenheid dat een adrespoort en een datapoort heeft via dewelke het geheugen en de randapparatuur kan worden aangesproken. Moderne computers zijn nog altijd grotendeels op deze architectuur gebouwd. Von Neuman was een Hongaar die in Duitsland woonde, maar met de dreiging van het nazisme naar Amerika uitweek. Daar was hij onder andere een leidende figuur in het Manhattan project waar de atoombom ontwikkeld werd. Het is ook in het kader van dat project dat hij aan deze architectuur werkte. Hij hield zich verder ook nog bezig met de wiskundige grondslagen van de kwantummechanica en met de speltheorie. Von Neumann zei:

Het heeft geen zin om precies te zijn als je zelfs niet weet waarover je spreekt.

Bronnen

4 Reacties

  • Jozef zei:

   Bedankt.
   Ik heb nog een artikeltje in mijn hoofd. Misschien maak ik daar gebruik van.

   22 oktober 2013
   Antwoord
 1. Stef zei:

  Ik heb in de jaren ยด80 op een jongensschool aan een verborgen sociologisch onderzoek meegedaan naar leerlingengedrag, jaren later kwam ik er achter welk en wat voor onderzoek dit was. Er stond in dat de respondenten en hun ouders werd verteld waar het onderzoek voor was en welk instituut het onderzoek lijde voor eventuele vragen, ook stond er in dat de onderzoeksresultaten op een inzichtelijke manier aan de respondenten zou worden teruggekoppeld.
  Het probleem was dat het onderzoeksbureau voor hun onderzoek afhankelijk waren van de toegankelijkheid van de school, school zaten niet te wachten op kritiek van de ouders op de beoordeling van de school, scholen deden voor de opdrachtgever anoniem mee aan het onderzoek dus die kon ook niet controleren of het sociologische instituut zich wel aan de terugkoppel regels hielden en of de beschreven werkwijze wel waar beschreven werd.
  Naast dit was er nog een andere vorm van wetenschapsfraude wat ook in voor- en na-gaande leerlingengedragonderzoeken verwerkt zat.

  3 juni 2018
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Ja, veel, vooral sociologisch, onderzoek is slecht gevoerd. Er komt nog een aflevering daarover.

   5 juni 2018
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.