De valkuilen van ons denken (1)

Play
Kaïn door Henri Vidal in in de Parijse tuinen van Tuilerieën, 1896.
Kaïn door Henri Vidal in de Parijse tuinen van Tuilerieën, 1896.

In een reeks van 3 afleveringen gaan we in op een aantal denkfouten die we vaak tegenkomen en gaan dieper in op de psychologie achter dergelijke denkfouten. Beluister ook deel 2 en deel 3.

Introductie
 Goeiedag, het is vandaag zondag 16 oktober 2011. Ik ben Jozef Van Giel en dit is de 104de aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet.
Actualiteiten
Toen mijn broer 18 werd en ging studeren, vroeg mijn vader hem of hij iets nodig had. Hij antwoordde: een auto. Hij kreeg dus zijn eerste autootje. Het stelde niet veel voor, maar voor een 18-jarige was het perfekt. Een occasie geitje. In Nederland noemen ze die auto’s “eendjes”. Toen ik 18 werd, vroeg mijn vader me of ik ook een auto moest hebben en ik heb toen geantwoord: Nee, ik wil een Apple-Macintosh! Dat was toen zo’n doosje met een klein schermpje, klein toetsenbord ervoor en een muis. Wat uniek was aan dat toestel ten opzichte van wat toen een computer geheten werd was enorm: Het had een muis, een grafisch scherm. Geen moeilijke commando’s die je van buiten moet leren en het had zijn eigen karakter. Bijna iets mystiek. Ik deed daar alles mee. Terwijl mijn jaargenoten op de centrale computer tijd moesten reserveren om hun informaticaopdrachten te kunnen maken, scheef ik rustig op mijn kot, op mijn Mac een algoritme in Pascal om het getal Pi uit te rekenen tot 100 0000 cijfers na de komma. Mijn eindwerken zijn op die machine gemaakt. Ik deed er gewoon alles mee. Waarschijnlijk heeft bijna iedereen zo wel zijn Apple-verhaal. En de kerel die daar voor zorgde, Steve Jobs is nu overleden. Maar dat wist je al. Iedereen wist het, tenzij je de voorbije week een survivaltocht aan het doen was in de jungle zonder contact met de buitenwereld. Ik ben daar vorig weekend kwaad om geworden. Ik heb er slecht van geslapen. Weet je waarom? Omdat hij waarschijnlijk nog had kunnen leven!
Toen men in 2003, tijdens een routineonderzoek, vaststelde dat hij pancreaskanker had, raadde zijn arts hem om de goed te behandelen kwaal onmiddellijk te opereren. Maar Steve Jobs besloot om zich 9 maanden lang te laten behandelen met alternatieve therapieën! Na negen maanden kon hij niet meer anders dan zich te laten opereren. Maar de kanker had toen al de kans gekregen om uit te zaaien.
Eén en ander kan je lezen in KloptDatWel.Vorig weekend hoor ik in het nieuws dat Ronald Janssens niet wil meewerken aan het psychologisch onderzoek. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag wat de gerechtspsycholoog bovenhaalde toen hij uitlegde wat de testen betekenden. Hij haalde zowaar een vlekkenpatroon boven van de Rorschachtest.Die gerechtspsycholoog moet dringend naar deze podcast beginnen luisteren! Wie het niet meer weet, ik heb over de Rorschachtest gesproken in aflevering 97 “Ernstige psychiater gezocht”. Maandag schreef Joël De Ceulaer die mijn mening deelt een reactie in De Standaard.In De Standaard stond maandag een artikel waarin verteld werd dat het programma Start To Run van Evy Gruyaert het meest illegaal gedownloade luisterboek is. En dat terwijl men volledig legaal mijn Lopen Met Darwin-programma kan downloaden!Trouwens, Kritisch Denken staat nu ook als eerste tussen de Belgische audiopodcasts over natuurwetenschappen. En Lopen met Darwin staat op nummer 11. En in Nederland staat Kritisch Denken eerste en Lopen met Darwin tweede!
De Valkuilen van ons denken
Bij het begin van het jaar heb ik gezegd dat ik dit jaar wat dieper zou ingaan op de redenen waarom mensen in allerlei rare dingen geloven. Tot nu toe heb ik daar nog niet veel van terechtgebracht en het einde van het jaar is al in zicht. Ik zal dus maar rap voortmaken. Vandaag beginnen we dus met een nieuwe driedelige reeks over de valkuilen van ons denken. De oorspronkelijke tekst komt van de website van Skepsis.

Voorgelezen wordt het artikel ‘Valkuilen in ons denken‘ door Marc Meuleman en Jan Verplaetse.

Het Citaat
Rik Delaet plaatste vorige week de opname van een discussie tussen een briljante Belgische filosoof en misschien wel de domste minister uit de Belgische geschiedenis: Professor Braeckman en Minister Colla. Toen hij de argumentatie van Colla zag, moest Rik automatisch aan het volgende citaat denken. Het komt van Niels Bohr. Zoals iedereen weet was Niels Bohr één van de meest briljante fysici uit de 20ste eeuw en één van de grondleggers van de kwantummechanica. Hij hoort thuis in het lijstje: Einstein, Planck, Feynman, Bohr. Hij is vooral bekend voor zijn atoommodel. Bohr zei:

Druk je nooit klaarder uit dan je in staat bent om te denken.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.