De valkuilen van ons denken (2)

Play
Kaïn door Henri Vidal in de Parijse tuinen van Tuilerieën, 1896.
Kaïn door Henri Vidal in de Parijse tuinen van Tuilerieën, 1896.

In een reeks van 3 afleveringen gaan we in op een aantal denkfouten die we vaak tegenkomen en gaan dieper in op de psychologie achter dergelijke denkfouten. Dit is het tweede deel. Beluister deel 1deel 2 en deel 3.

De Valkuilen van ons denken
Voorgelezen wordt het artikel ‘Valkuilen in ons denken‘ door Marc Meuleman en Jan Verplaetse.

Interview bij Scepticisme Scientifique

Ik ben vorige week geïnterviewd door Jean Michel Abrasart van de Franstalige Skeptische podcast “Le Scepticisme Scientifique”. Als je het Frans machtig bent, dan kan je hier naar die aflevering luisteren.

Het Citaat
Het citaat van vandaag is van Steven Pinker. Steven Pinker is een taalkundige en experimenteel psycholoog. Hij heeft een grote invloed gehad op verschillende aspecten van sociologie, pedagogie en inzichten in leiderschap. Hij is een overtuigd atheïst. Zopas schreef hij het boek The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined dat binnenkort ook in het Nederlands zal gepubliceerd worden. Steven Pinker zei:

Als slechts één persoon in de wereld een doodsbang, tegenspartelend, gillend meisje haar genitaliën met een niet ontsmet mes had afgesneden, en haar weer dichtgenaaid op een klein gat voor urine en menstruatie na, dan was de enige vraag hoe zwaar die persoon gestraft zou moeten worden, en of de doodstraf wel een voldoend zware sanctie zou zijn. Maar als miljoenen mensen dit doen dan wordt het, in plaats van dat dit miljoenen keren erger zou zijn, ineens ‘cultuur’, en daarmee op magische wijze minder, in plaats van meer verschrikkelijk, en wordt dit zelfs verdedigd door sommige Westerse ‘morele denkers’, met inbegrip van feministen.

Tot de volgende keer.

Een reactie

 1. Anonymous zei:

  Hallo,

  Ik had een vraag, ben abonnee op uw podcast kritisch denken. Maar sinds ik op mijn iPad iOS 5 heb, kan ik de tekst niet meer meelezen. Is hier een oplossing voor?

  Mvg

  30 oktober 2011
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.