De olifant in de roze kamer

Play

Homoseksualiteit en religie zijn als olie en water. Moeilijk te verenigen. Toch zijn er weinig organisaties die voor de belangen van HOLEBI’s opkomen die durven de vinger op de religieuze wonde te leggen. In juni maakte Maarten Boudry hier een haarscherpe analyse over en wij hebben die nu ingesproken.

Inleiding
IMG_1310IMG_1306Goeiedag, het is vandaag zondag 6 november 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 295ste aflevering van deze podcast.
Vorige zomer ging ik op reis naar Schotland. De eerste dag hebben we Edinburg bezocht en we hebben daar twee keer van onverwacht spektakel kunnen genieten. ’s Morgens vroeg wilden we het kasteel bezoeken, maar we moesten buiten wachten want blijkbaar was de koningin van Engeland in de stad om het Schotse parlement te spreken. Het brexitreferendum was nog maar enkele dagen ervoor gestemd en de Schotten hadden massaal tegen de brexit gestemd. De koningin is dus in allerijl naar Schotland gekomen om hen te overtuigen niet te gaan voor een schoxit, een afsplitsing van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk zodat ze zelf weer in de EU kunnen stappen.
Trouwens, wat die brexit betreft: een mooi bewijs dat een referendum geen democratisch middel is. Ik heb daar trouwens vandaag nog een twitterdiscussie over gevoerd. Over het feit dat referenda niet democratisch zijn. Maar die uitleg is te complex om op twitter in 140 letters uit te leggen. Ik zit dus met een aflevering in mijn hoofd om daarover te spreken.
IMG_1313Dus stonden we daar voor het kasteel te wachten. Bleek dat de officiële Schotse kroon in het kasteel bewaard wordt. Telkens de koningin naar Schotland komt om het parlement toe te spreken moet ze die opzetten. En dan wordt de kroon met een officiële stoet, met doedelzakken, Schotse soldaten in officiële klederdracht en alles erop en eraan vervoerd van het kasteel naar het parlement. En wij waren daar, na ongeveer een uur wachten, getuige van.
Maar dat was eigenlijk niet het verhaal dat de inleiding vormt op deze aflevering. Het tweede spektakel waarvan we mochten genieten was dat er op diezelfde dag een Gay Parade door de straten liep. Een prachtig schouwtoneel met veel muziek, mooie kostuums en vrolijke gezichten. Een aantal hadden pancartes met slogans bij. De een al origineler dan de ander. Maar er was er één die regelmatig terugkwam en mijn aandacht trok. Er stond een tekst op die wel goed bedoeld leek, maar ongelofelijk naïef was. En volgens mij volledig de bal missloeg. Ik heb er een foto van gemaakt en deze foto staat nu bovenaan de transscript van deze aflevering. Er stond op: “Schotland says: Nae Nazis, No to homophobia, no to Islamophobia. Don’t let de racists divide us”.
Het eerste probleem met die tekst is dat “Islamofobie” een woord is dat uitgevonden is door mensen die kritiek op de islam willen smoren. Het tweede probleem is dat homo’s en de islam geen rassen zijn. En het derde probleem, is dat de grootste concentratie aan homofoben zich net onder de moslims bevindt.
Maarten Boudry schreef daar in juli een tekst over en die gaan jullie nu horen.
Vandaag bespreken we
De olifant in de roze kamer

De originele tekst vind je op de blog van Maarten Boudry.

Mededelingen
In oktober hebben we weer voor de 3de maand op een rij ons record gebroken. In augustus haalden we 19 314 downloads per week, in september hebben we de kaap van 20000 downloads gepasseerd met 20 356 downloads/week en in Oktober haalden we 21 143 downloads per week, of een totaal van 93 633 downloads over de ganse maand! Bedankt aan alle luisteraars en maak maar reclame zodat we de kaap van 30 000 kunnen halen.
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Dirk Verhofstadt. Jullie hebben Dirk Verhofstadt al eerder gehoord op deze podcast. Hij is de broer van de gewezen Belgische Premier en voorzitter van de Liberalen in het Europese Parlement. Maar Dirk Verhofstadt zelf heeft niet graag dat hij geïntroduceerd wordt als de broer van.
In feite is hij zelf een succesvolle filosoof die doceert aan de universiteit van Gent en al verschillende intrigerende boeken schreef. Vorige maand nog werd zijn laatste boek voorgesteld: Salafisme versus democratie. Andere boeken die hij eerder schreef waren: Atheïsme als basis voor de moraal en Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch
Verhodstadt zei:

Godsdienst is geen opium voor het volk dat het volk verdooft, zoals Marx beweerde, het is eerder een agressief makende drug die de grendels van het persoonlijk geweten opzij schuift waardoor mensen tot alles in staat zijn.

Bronnen

Het originele artikel
Vroegere afleveringen waarin Dirk Verhofstadt te horen is  en ook hier.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.