De aarde is plat (1)

Play

Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht Decoene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 14 juli 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 381ste aflevering van deze podcast.
Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht Decoene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën. Brecht schreef er een boek over waarvan je de boekvoorstelling kan beluisteren in aflevering 289.
Beiden gaan regelmatig naar bijeenkomsten van complotdenkers, helderzienden, platte aarders en nog dergelijke gezeschappen. Dus ideale personen om hierover te interviewen.
De aarde is plat (1)

Waarom houdt Frank zo van verhalen? Simpel, hij is taalkundige. Of is het omgekeerd?

Mededelingen
Onlangs las ik het boek “Cold Case Christianity” op aanraden van een Amerikaanse collega die beweerde dat dit boek wetenschappelijk bewijs bevat dat Jezus echt verrezen is uit de doden en dus de zoon van God is.
Zoals je waarschijnlijk verwacht was ik niet overtuigd, maar ik heb hem beloofd dat ik dat zou argumenteren.
Ik had dus nood aan wat inspiratie en informatie.
Gelukkig viel mijn oog op een hoorcollege van Etienne Vermeersch bij Home-Academy met als titel een geschiedenis van Jezus Christus.
En als je wil kan je deze ook beluisteren want home-academy geeft aan alle luisteraars van Kritisch Denken de mogelijkheid om een maand lang gratis lid te worden van de Home Academy Club, zonder enige verplichting. Je moet geen creditkaart codes of zo achterlaten, enkel naar hun website gaan: home-academy.nl, klikken op Clublid worden en kiezen voor de optie Clublid met code: vul daar dan de volgende code in: KD2019.
De opbrengst van deze publiciteit gaat bovendien volledig naar de fundraising voor rechtszaak van de skeppleden Patrick Vermeren en Bart Van De Ven.
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Bertrand Russell.
Russell zei:

Wat gewenst is, is niet de wil om het te geloven, maar de wil om het uit te vissen, wat precies het tegenovergestelde is.

Bronnen
De website van Docville

De boekbespreking van het boek van Brecht Decoene over complottheorieën

Het boek Achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht De Coene kan je via deze link kopen

Via deze weg kan je clublid worden van de Home Academy Club

7 Reacties

 1. David zei:

  Het loont meer om eens een podcast te doen over het volgende tekstje in plaats van over het triviale is de aarde plat of rond.
  Iets dat enkel zichzelf kan zijn is al altijd enkel zichzelf geweest. Net omdat het enkel zichzelf kan zijn. Een voorbeeld is het overwegend donker universum. Dat kan enkel zichzelf zijn en is dus al altijd enkel zichzelf geweest.
  Zo zegt men dat de doden enkel zichzelf kunnen zijn. Dat betekent dan dat ze al altijd enkel zichzelf geweest zijn. Maar dat is niet zo. Het is dus verkeerd om te stellen dat de doden enkel zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen meer dan enkel zichzelf zijn of kunnen terug tot leven komen.

  14 juli 2019
  Antwoord
  • Louise zei:

   Geef mij dan toch maar een podcast over complottheorieën 😀

   14 juli 2019
   Antwoord
  • Jozef zei:

   Dag David,
   De podcast gaat niet over of de aarde plat of rond is (dat is inderdaad triviaal), maar over hoe het komt dat mensen echt geloven dat de aarde plat is (dat is niet triviaal). Het is een bespreking van een documentaire waarin mensen gevolgd worden die dat echt denken.
   Wat betreft jouw tegenvoorstel: het spijt me, maar ik begrijp daar helemaal niets van. Het klinkt nochtans zeer diepzinnig.

   15 juli 2019
   Antwoord
 2. David zei:

  Hallo Jozef,
  misschien kan je met het volgende tekstje meer aanvangen. Wat beelden mensen zich in wanneer ze zich inbeelden dat ze aan het sterven zijn? Dan beelden ze zich in dat hun bewustzijn niets wordt want er is niets na de dood. Maar wanneer het bewustzijn niets wordt kan je even goed eens een huis of een auto niets zien worden.

  16 juli 2019
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Dag David,
   Ik zie niet in wat ik daarmee kan aanvangen. Ik weet echt niet wat mensen zich inbeelden wanneer ze zich inbeelden dat ze dood gaan. Als ik dat probeer lukt het me gewoon niet. Ik weet niet wat ik me precies precies moet inbeelden om me in te beelden dat ik aan het sterven ben.

   17 juli 2019
   Antwoord
   • Gerda Sterk zei:

    Ik ook niet, Jozef. Het is zó ijl dat het me niet bijzonder interessant lijkt.
    Ik luister daarentegen heel veel naar je podcasts. Ik heb al geschreven dat ze bijzonder goed van pas komen terwijl ik aan het stofzuigen ben of ander werk doe waarbij de geest vrij blijft.

    1 augustus 2019
    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.