De aarde is plat (2)

Play

Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht Decoene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 28 juli 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 382ste aflevering van deze podcast.
Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht De Coene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën. Brecht schreef er een boek over waarvan je de boekvoorstelling kan beluisteren in aflevering 289.
Beiden gaan regelmatig naar bijeenkomsten van complotdenkers, helderzienden, platte aarders en nog dergelijke gezelschappen. Dus ideale personen om hierover te interviewen.
Vandaag horen jullie het tweede en laatste deel.
De aarde is plat (2)
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Michio Kaku.
Kaku is een fysicus, onder andere gespecialiseerd in snaartheorie en is op zoek naar de theorie van alles. Hij schreef onder andere het boek “onmogelijke natuurkunde”.
Kaku zei:

Soms vragen ze mij: als ik ooit de theorie van alles vind, zal je dan werkloos worden? Nee, deze theorie vinden is zoals een beginner die achter de regels van schaken komt door een spel te bekijken. De regels begrijpen maakt je echter nog geen grootmeester.

Bronnen
De film Behind the curve bij DocVille.
De boekvoorstelling van achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht Decoene
Het boek Achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht De Coene kan je via via deze link kopen.
Michiu Kaku op WikipediA

7 Reacties

 1. Frank M. zei:

  Fijn verslag, leuk om het (nog) eens te horen.

  30 juli 2019
  Antwoord
 2. De holle en expanderende Aarde man zei:

  Het is vriendelijk van Brecht om me te vermelden, maar om bij het topic Platte Aarde terecht te komen had ik niet verwacht.

  Flat Earthers zijn makkelijk te debunken, maar ze zullen het bijna nooit toegeven dat ze verkeerd zijn omdat het meestal ook gelovigen zijn. Vooral hun wantrouwen tov NASA (eigenlijk terecht) vertaalt zich in het geloven in de Platte Aarde. Ze denken dat iedere foto van de Aarde op afstand fake is en filmpjes CGI zijn. Ze gebruiken crepuscular rays of zonnestralen als drogreden om aan te tonen dat de Zon op slechts +-5000km hoog staat. Dit kun je makkelijk ontkrachten met een animatie waarbij het te zien is dat dit een perspectiefissue is. Ze denken ook dat het iSS fish eye lenzen gebruikt om foto’s van de Aarde maken, vandaar de aardekromming. Maar hier gaan ze de mist in. Dan zouden de armen van het ruimtestation ook een kromming hebben maar dit is niet het geval. Ook zijn er 24u filmpjes te vinden op YT van het ISS station dat rond de Aarde draait in 90 min. Bij het telkens veranderen van het wolkendek zou er toch een straf stelletje CGIers bij NASA moeten werken. Als dit niet volstaat, laat ze dan eens inslagen van meteorieten op Aarde verklaren of schaduwen op de Maan, zonsverduisteringen, schepen die onder horizon zakken, bruggen die kromming vertonen op meren, etc etc..

  Zo moeilijk is dat niet.

  Maar de expanderende Aarde ontkrachten, dat is een ander paar mouwen hoor. Als het mij niet lukt, zullen jullie het zeker ook niet kunnen. Sterker nog, ik heb net enorm veel bewijzen gevonden dat de Aarde effectief groeit/expandeert.

  En die vrouw die zei dat het betonstop probleem zo opgelost zou worden, kent er duidelijk niets van.

  mvg
  Master Debunker

  15 augustus 2019
  Antwoord
 3. De holle en expanderende Aarde man zei:

  Wat mij wel stoort is dat Decoene Platte Aarde mannen intelligent noemt. Dit klopt niet. Ze zijn gelovig en oneerlijk. Gevat zijn ze wel. Van wiskunde en wetenschap hebben ze echter geen kaas gegeten.

  Dus denk nog eens goed na vooral je iedere ‘complotdenker’ gaat paaien met het verklaren dat ze intelligent zijn. Dit voelt eerder als een mes in de rug.

  Doe jullie werk en debunk expanding Earth. LUKT JULLIE NIET.

  15 augustus 2019
  Antwoord
 4. Rik zei:

  Master Debunker: … Sterker nog, ik heb net enorm veel bewijzen gevonden dat de Aarde effectief groeit/expandeert. …
  Welke bewijzen zijn dat dan?

  16 augustus 2019
  Antwoord
 5. Frans zei:

  We moeten op een bol leven die rond zou moeten draaien met een snelheid van 1600 pm per uur ?!
  Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor ?!

  Er moet een kromming aanwezig zijn als je van een bol uitgaat met een omtrek van 25000 mile die formule is 8 inch maal de afstand in het kwadraat .

  Dit is niet te vinden en kan niet wetenschappelijk bewezen worden.

  We zouden dus moeten leven op een bol zonder kromming wat onmogelijk is dus ja het klopt de AARDE IS PLAT.
  The 10,000 Dollar Baller Challenge
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=261&v=i4OGSbaQ5jI

  12 oktober 2019
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Beste Frans,
   Bedankt voor jouw reactie, maar toch stoort ze me een beetje. Het geeft me de indruk dat je zelf de meest basis inzichten van de fysica mist.
   Snelheid is relatief. Die 1600km/u (een omtrek van 40 000km in 24u, enkel op de evenaar) zegt totaal niets. Je voelt dat niet omdat we in de fysica steeds van een inertiaalstelsel spreken. (dat wist Newton al). Wat hier wel van belang is, is dat het om een rotatiebeweging rond zijn as gaat, wat betekent dat we een (kleine) middelpuntvliedende kracht voelen. Deze is echter veel kleiner dan de aantrekkingskracht van de aarde, want anders zou de aarde uiteen spatten. Maar je ziet het wel aan het feit dat de aarde een beetje opgezwollen is aan de evenaar en afgeplat aan de polen, maar zo weinig dat het met het blote oog niet te zien is.
   Veel spectaculairder is dat we met een snelheid van 107 000km/u rond de zon vliegen! En met de zon vliegen we aan een nog hogere snelheid door de melkweg. En ook dat voelen we niet. Net zoals je in een vliegtuig niet voelt dat je aan een snelheid van 900km/u ten opzichte van het aardoppervlak vliegen.
   Ook opmerkelijk is dat je in mijlen (mile) en duimen (inch) spreekt, waaruit ik afleid dat je niet in staat bent om die Engelse termen te vertalen noch om deze eenheden die enkel door de Amerikanen gebruikt worden om te zetten in Internationale Eenheden (Meter, kilometer etc).
   Ik snap eigenlijk niet wat er niet wetenschappelijk bewezen is. Je hebt enkel de basiswetten van Newton nodig om te begrijpen dat alle materie elkaar aantrekt met een kracht dat evenredig is met de grootte van elk van de massa’s en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tussen de zwaartepunten van beide onderdelen. Steek die eigenschappen in een model waar materie willekeurig door een ruimte beweegt en er ontstaan automatisch hemellichamen zoals planeten.
   Het is ook interessant om eens naar de geometrie van een bol of een vlak te kijken en te zien welke het best overeen komt met de aarde. In dit filmpje wordt dat mooi getoond met vliegtuigkaarten. https://www.youtube.com/watch?v=ScJ4QW7gAlw

   13 oktober 2019
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.