De aarde is plat (2)

Play

Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht Decoene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 28 juli 2019, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 382ste aflevering van deze podcast.
Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een complot bestaat om ons allemaal te doen geloven dat de aarde rond is.
Na de film organiseerde Skepp een panelgesprek. Marleen Finoulst interviewde Brecht De Coene en Frank Verhoft. Zowel Brecht als Frank zijn gefascineerd door complottheorieën. Brecht schreef er een boek over waarvan je de boekvoorstelling kan beluisteren in aflevering 289.
Beiden gaan regelmatig naar bijeenkomsten van complotdenkers, helderzienden, platte aarders en nog dergelijke gezelschappen. Dus ideale personen om hierover te interviewen.
Vandaag horen jullie het tweede en laatste deel.
De aarde is plat (2)
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Michio Kaku.
Kaku is een fysicus, onder andere gespecialiseerd in snaartheorie en is op zoek naar de theorie van alles. Hij schreef onder andere het boek “onmogelijke natuurkunde”.
Kaku zei:

Soms vragen ze mij: als ik ooit de theorie van alles vind, zal je dan werkloos worden? Nee, deze theorie vinden is zoals een beginner die achter de regels van schaken komt door een spel te bekijken. De regels begrijpen maakt je echter nog geen grootmeester.

Bronnen
De film Behind the curve bij DocVille.
De boekvoorstelling van achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht Decoene
Het boek Achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht De Coene kan je via via deze link kopen.
Michiu Kaku op WikipediA

5 reacties

 1. Frank M. zei:

  Fijn verslag, leuk om het (nog) eens te horen.

  30 juli 2019
  Beantwoorden
 2. De holle en expanderende Aarde man zei:

  Het is vriendelijk van Brecht om me te vermelden, maar om bij het topic Platte Aarde terecht te komen had ik niet verwacht.

  Flat Earthers zijn makkelijk te debunken, maar ze zullen het bijna nooit toegeven dat ze verkeerd zijn omdat het meestal ook gelovigen zijn. Vooral hun wantrouwen tov NASA (eigenlijk terecht) vertaalt zich in het geloven in de Platte Aarde. Ze denken dat iedere foto van de Aarde op afstand fake is en filmpjes CGI zijn. Ze gebruiken crepuscular rays of zonnestralen als drogreden om aan te tonen dat de Zon op slechts +-5000km hoog staat. Dit kun je makkelijk ontkrachten met een animatie waarbij het te zien is dat dit een perspectiefissue is. Ze denken ook dat het iSS fish eye lenzen gebruikt om foto’s van de Aarde maken, vandaar de aardekromming. Maar hier gaan ze de mist in. Dan zouden de armen van het ruimtestation ook een kromming hebben maar dit is niet het geval. Ook zijn er 24u filmpjes te vinden op YT van het ISS station dat rond de Aarde draait in 90 min. Bij het telkens veranderen van het wolkendek zou er toch een straf stelletje CGIers bij NASA moeten werken. Als dit niet volstaat, laat ze dan eens inslagen van meteorieten op Aarde verklaren of schaduwen op de Maan, zonsverduisteringen, schepen die onder horizon zakken, bruggen die kromming vertonen op meren, etc etc..

  Zo moeilijk is dat niet.

  Maar de expanderende Aarde ontkrachten, dat is een ander paar mouwen hoor. Als het mij niet lukt, zullen jullie het zeker ook niet kunnen. Sterker nog, ik heb net enorm veel bewijzen gevonden dat de Aarde effectief groeit/expandeert.

  En die vrouw die zei dat het betonstop probleem zo opgelost zou worden, kent er duidelijk niets van.

  mvg
  Master Debunker

  15 augustus 2019
  Beantwoorden
 3. De holle en expanderende Aarde man zei:

  Wat mij wel stoort is dat Decoene Platte Aarde mannen intelligent noemt. Dit klopt niet. Ze zijn gelovig en oneerlijk. Gevat zijn ze wel. Van wiskunde en wetenschap hebben ze echter geen kaas gegeten.

  Dus denk nog eens goed na vooral je iedere ‘complotdenker’ gaat paaien met het verklaren dat ze intelligent zijn. Dit voelt eerder als een mes in de rug.

  Doe jullie werk en debunk expanding Earth. LUKT JULLIE NIET.

  15 augustus 2019
  Beantwoorden
 4. Rik zei:

  Master Debunker: … Sterker nog, ik heb net enorm veel bewijzen gevonden dat de Aarde effectief groeit/expandeert. …
  Welke bewijzen zijn dat dan?

  16 augustus 2019
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.