Broodjes aap in de psychologie (2)

Play

http://www.spondylitis.be/uploads/images/figuren/DNA_streng_iStock_000001813716XSmall.jpgKunnen we met positieve gedachten kun je kanker voorkomen of genezen? Trekken in de liefde tegenpolen elkaar aan? Zijn erfelijke eigenschappen onveranderlijk?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 22 april 2012, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 122ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen.

Een tijdje geleden heb ik jullie verteld dat ik “over het ontstaan der soorten” van Charles Darwin ingelezen heb voor Librivox. Ondertussen heeft een dame uit Nederland met de pseudoniem “Kattekliek” het boek “Beknopte uiteenzetting van de theorie van Darwin over het ontstaan der plant- en diervormen” van Julius Dub ingesproken voor Librivox en ik heb het proef-beluisterd voor haar. Het is een prachtig boek dat nog eens ingaat op de theorie van Darwin, maar wat beknopter. Interessant is dat Julius Dub ook enkele voorbeelden geeft die niet in Darwins boek voorkomen en het einde van het boek behandelt een aantal kritieken die in de tijd van Darwin geuit werden op zijn boek. Dat geeft een mooi historisch perspectief en bovendien heeft Kattekliek een heel aangename stem en boeiende leesstijl. De link naar dat boek kan je vinden op de notitiepagina van deze aflevering. Vandaag horen jullie het tweede deel van 10 broodje aap verhalen uit de psychologie.

10 Broodjes Aap verhalen
3. Met positieve gedachten kun je kanker voorkomen of genezen

Voorgelezen wordt het artikel Ik denk positief, dus ik genees

4. In de liefde trekken tegenpolen elkaar aan

Voorgelezen wordt het artikel Je bent zo mooi anders

5. Het feit dat een eigenschap erfelijk is, betekent dat hij onveranderlijk is

Voorgelezen wordt het artikel Niet in steen gebeiteld

Citaat
Het citaat van vandaag komt van Edzard Ernst. Ernst was tot vorig jaar professor in Alternatieve Geneeswijzen aan de universiteit van Exeter in Groot Brittannië. Hij heeft 20 jaar lang met zijn onderzoeksteam wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van alternatieve geneeswijzen en heeft ettelijke artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd over het onderwerp. Toen hij de leerstoel aannam, was hij een overtuigd homeopaat. In de loop van zijn carrière heeft hij zijn mening grondig herzien. Enige jaren terug schreef hij het boek “Trick or Treat” samen met Simon Singh. Het is onlangs in het Nederlands vertaald in “Bekocht of Behandeld” en bespreekt vele alternatieve geneeswijzen. Op zijn twitteraccount schreef Ernst:

Zij die niets weten, moeten alles geloven.

Tot de volgende keer.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.