Broodjes aap in de psychologie (1)

Play

http://www.kennislink.nl/system/files/000/080/951/small/aapslideshow-zelfhulp.jpg?1290509016De psychologie zit vol met aannames die niet altijd waar hoeven te zijn. In deze reeks afleveringen gaan we op zoek naar de foute feiten waarvan je altijd dacht dat ze waar waren. Dit is deel 1 waarin we ons afvragen: Gebruiken we echt maar 10% van ons brein? Communiceren mannen heel anders dan vrouwen? Beluister in deze serie ook deel 2, deel 3 en deel 4.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 15 april ’12, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 121ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen.Op woensdagavond 18 april worden in de Sint-Pieters Abdij in Gent de skeptische prijzen door Skepp uitgedeeld. De zesde vijs wordt uitgereikt aan iemand die zich vorig jaar bijzonder verdienstelijk maakte om het kritische denken te promoten. De Skeptische put wordt uitgereikt voor iemand die net het tegengestelde deed. De avond wordt opgeluisterd door standup comedian Nigel Williams, door illusionist Gili en presentator Koen Filet. Bovendien is er een unieke gelegenheid om Edzard Ernst, de eerste professor Complementaire en Alternatieve geneeskunde ter wereld die deze geneeswijzen aan wetenschappelijk onderzoek onderwierp, te horen spreken. En dat allemaal gratis! Als je dus in de buurt woont zou je moeten beschaamd zijn indien je niet kwam.Wie er niet kan geraken, kan op 17 April Edzard Ernst horen aan de VUB in Brussel. Links met details over deze activiteiten vind je op de notitiepagina van deze aflevering.Vandaag begin ik een nieuwe reekst over de 10 populairste mythen uit de psychologie. De originele tekst komt uit de prachtige Nederlandse website “Kennislink”. Zoals altijd vind je de links op de notitiepagina van deze aflevering.

1. Broodjes aap in de psychologie

http://www.kennislink.nl/publicaties/broodjes-aap-in-de-psychologie

2. We gebruiken slechts tien procent van ons brein (218 stemmen)

http://www.kennislink.nl/publicaties/gooi-al-die-zelfhulpboeken-maar-het-raam-uit

3. Mannen communiceren heel anders dan vrouwen (214 stemmen)

http://www.kennislink.nl/publicaties/je-begrijpt-me-gewoon-niet

De andere horen jullie volgende keer.

4. Het citaat

Het citaat van vandaag komt uit het boek “The Devil’s Chapin” van Richard Dawkins. Dawkins zei:

Er bestaat geen alternatieve geneeskunde of alternatieve anatomie, net zoals er geen alternatieve kaarten van London bestaan waarmee je van Southwark naar Ratcliff kan zonder de Thames over te steken.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.