Creativiteit zit in je hersenen!

Play

Is het waar dat creativiteit in je rechterhersenhelft zit en je wiskundeknobbel links?

Intro
Goeiedag, het is vandaag zondag 25 maart ’12, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 119de aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen.
Creativiteit zit in je hersenen
Sommigen denken dat te rationele mensen niet creatief zijn omdat de ratio in de linker hersenhelft zit en de creativiteit in de rechterhersenhelft. Maar klopt dat wel? Je mag er in ieder geval vanuit gaan dat als je een consultant ontmoet die beweert de creativiteit van je personeel te kunnen verhogen door hun rechterhersenhelft te stimuleren, dan kan je maar best je skeptische zintuigen opzetten. Het linker-rechterhersenverhaal is achterhaald. Net als nog een hoop mythes rond creativiteit. Creativiteit is big business geworden, want iedereen wil dat idee vinden dat hem schatrijk zal maken. Bijgevolg wordt de markt dan ook overspoeld met creatieve charlatans. Maar er zijn er ook die het werk serieus aanpakken, en als je goed zoekt sta je versteld over de hoeveelheid wetenschappelijk onderbouwd materiaal dat er bestaat over creativiteit. En wat nog meer is: zowel Nederland als België hebben enkele onderzoekers in huis die werk van wereldformaat afleveren. De Vlaamse groep wordt aangevoerd door Professor Anseel van de universiteit van Gent en in Nederland heb je professor Nijstat in Nijmegen. Er zijn er misschien nog, maar deze twee groepen kwam ik tijdens mijn beroepshalve onderzoeken regelmatig opnieuw tegen. Nu, wat is er eigenlijk waar en niet waar over wat er allemaal gezegd wordt rond creativiteit? Wel, ik heb goed nieuws, want Michaël Van Damme, niet toevallig doctoreert hij in Gent over het onderwerp, heeft een enorm interessante blog, waarin hij regelmatig één en ander over de wetenschappelijke kennis rond creativiteit uit de doeken doet. De tekst die jullie nu zullen horen komt daaruit.
CSI-Edegem: Creativiteit zit in je hersenen!

De originele tekst vind je hier: http://www.cocd.org/nl/node/944

Het Citaat
Het citaat van vandaag is van Arthur C. Clarke. De eerste wet van Arthur C. Clarke zegt:

Als een gerenommeerde, maar oudere wetenschapper zegt dat iets mogelijk is, heeft hij bijna zeker gelijk. Als hij zegt dat iets onmogelijk is, is hij hoogst waarschijnlijk fout.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *