Interview met Sam Harris

Play
Sam Harris in een fauteuil tijdens zijn boekpresentatie "Waking Up" in San Francisco
Sam Harris (eigen foto, CC BY 2.0)

Sam Harris wordt geïnterviewed naar aanleiding van zijn boek “Van God Los” over de schadelijkheid van godsdienst.

Intro
Goeiedag, het is vandaag zondag 11 maart 2012 23 mei 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 118de aflevering van deze podcast. Vandaag lees ik een interview voor met met Sam Harris, de auteur van het boek “The end of faith”, of in het Nederlands: “Van God Los” en “The moral landscape”.
Interview met Sam Harris

Ik had de centrale tekst van deze aflevering vorig jaar in mei al opgenomen. Ik heb toen erg getwijfeld om het uit te zenden omdat ik wou vermijden dat men mij met deze tekst van racisme of zo zou verwijten. Ik heb er met Rik over gesproken en hij was ook bezorgd over de reacties. Vandaag heb ik het toch gepubliceerd, omdat ik denk dat deze tekst veel te belangrijk is.- Voor alle duidelijkheid, ik heb er nooit aan getwijfeld dat deze tekst helemaal niet racistisch is, ik was alleen bezorgd over de mogelijke interpretatie van de luisteraars.

In de tekst die je zal horen, worden een aantal godsdiensten zeer sterk bekritiseerd door Sam Harris. Wat Harris hier echter doet is een denkbeeld bekritiseren, al is dat denkbeeld een beeld waar miljoenen mensen hun leven door laten leiden. Maar dat is niet relevant. Racisme bestaat erin dat men iemand aanvalt omwille van wat hij is, niet omwille van wat hij denkt. Als men bijvoorbeeld een Jood aanvalt omdat hij Jood is, dan val je de persoon aan om wat hij is, als je met hem discuteert over de absurditeiten van zijn godsdienst, dan discuteer je over een gedachtegoed. Aan het eerste kan de persoon in kwestie niets doen, aan het tweede wel. Meer nog, als ik discuteer over wereldvisies is dat in de eerste plaats om mijn eigen ideeën te verrijken en te verbeteren. Bovendien is het belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen dat wereldbeeld en de persoon. Tenslotte mag dat verschil in mening je niet weerhouden om elkaar als mens te blijven respecteren. Ik ken toch een aantal mensen die, naar mijn mening, nogal vergaande religieuze ideeën hebben waarmee ik toch een goede tot zelfs vriendschappelijke relatie heb.
Voilà, als je vindt dat ik ongelijk heb, moet je maar eens reageren via de contactknop of op onze blog.

Deze tekst werd vertaald door Albert Vollbehr en is te bekijken op zijn prachtige website “Volwassen geloof”. Ik kreeg toelating van Vollbehr om zijn teksten te gebruiken. Je kan een link vinden op mijn website. Ik vertelde in aflevering 54 dat ik door een proces van 18 jaar ging om mijn geloof te verliezen. Albert is blijkbaar intelligenter dan ik, want op zijn website vertelt hij dat hij er 7 jaar over deed. Op zijn website gaat hij dan ook in detail in op het proces dat hij doorlopen heeft. Zijn website is echt het lezen waard!

Voorgelezen wordt het artikel Vragen en antwoorden betreffende “Het einde van het Geloof”, een interview met Sam Harris. Vertaald door Albert Vollbehr.

Het Citaat

Het citaat komt van Blaise Pascal. Pascal was een groot wiskundige, fysicus en filosoof. Hij bestudeerde de kegelsneden, legde de basis voor de integraalrekening en de kansrekening, de hydraulische mechanica heeft de wet van Pascal aan hem te danken en hij bouwde een mechanische rekenmachine voor zijn vader die belastingrechter was in Clermont-Ferrand.  Naar hem is ook de eenheid van druk, de pascal, genoemd. Pascal zei:

Nooit doet men zo volledig en zo blijmoedig kwaad als uit godsdienstige overtuiging.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.