Vitaal water

Play

water object

Een aantal bedrijven verkopen manieren om je water te vitaliseren. Gevitaliseerd water zou gezonder zijn, dan het water uit je je kraan, beweren ze. Wij kijken in deze aflevering wat vitaliseren inhoudt en beschouwen we of je kraanwater door deze technieken ook echt gezonder of lekkerder wordt.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 9 oktober 2011, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 103de aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen
Vitaal water
Cascading Water
Een watercascade is een kleine waterval.

Enkele weken geleden kreeg in een mail van Ad van Nederpelt, een trouwe luisteraar van de podcast, over een bericht in de Volkskrant van 17 september. Het gaat als volgt:

DHV ziet in kosmisch ingestraald water nut voor natuur.

Amersfoort. Adviesbureau DHV, wereldwijd actief in waterzuivering, dijkherstel en natuurontwikkeling, heeft een team van zeven personen dat werkt aan zogeheten vitaal water. Het water dat door speciale cascades van grote keramische schalen stroomt, zou daarbij gevoelig worden gemaakt voor kosmische krachten.

Ad heeft toen zelf ook een brief naar DHV geschreven. Brief van Ad van Nederlpelt.

Geachte heer Vansluis,
Zoals in het artikel en op de site al aangegeven, meldt u dat er geen verschil in chemische samenstelling is tussen gewoon en vitaal water. Alle subjectieve onderbouwing slaat dus nergens en om die reden mogen we ar vanuit gaan dat de z.g.n. kosmische werking afgedaan kan worden als kletskoek. Nu kan ik mij voorstellen dat wanneer je als serieus, zichzelf respecterende wetenschapper een uitnodiging zou ontvangen voor uw driedaagse conferentie, je voor de eer zou bedanken. Mocht er alsnog een wetenschappelijke verklaring gevonden worden dan zie ik die met veel belangstelling tegemoet. Zoals inmiddels bekend heeft zogenaamd bronwater hoewel het meerdere (spore) elementen dan water geen enkel aantoonbaar effect op ons lichaam. Bar Le Duc bronwater wordt bij een bron in Bunnik opgepompt, nog geen 100 meter verwijderd van de bron waar ik als Utrechter mijn drinkwater verkrijg van Vitens. Het staat een ieder natuurlijk vrij om meer dan het honderdvoudige aan prijs te betalen voor hetzelfde product. Wellicht is deze bron reeds voor uw bedrijf een uitgemolken koe en wordt met de term vitaal water een nieuwe, financieel lucratieve bron aangeboord. ‘Ja maar kopen de mensen dat?!’. Ja dat kopen de mensen.
Met vriendelijke groet, A.J. van Nederpelt

Naar aanleiding van Ad zijn mail, ben ik wat op zoek gegaan en vond een LinkedIN-discussie dat vol stond met lovende commentaren over dit initiatief van DHV. Ik vond dat nogal raar en heb dus maar een wat kritischere tegenstem in gepost. Maar als ik op “verzenden” drukte, kreeg ik de melding van mijn bericht ter evaluatie voorgelegd werd en binnenkort wordt gepubliceerd. (Opmerking achteraf: Bij het zoeken naar de links, tijdens de publicatie van de podcast, stel ik vast dat nu mijn commentaren wel gepubliceerd zijn.) Dus ging ik een tekst schrijven voor deze podcast. Maar dat was al niet meer nodig, want één van mijn favoriete sites had dat al gedaan! Hier is de tekst Groot ingenieursbureau organiseert congres over kosmisch geladen water, van de website “KloptDatWel”. De auteur is Agnes Tieben.

Het artikel wordt voorgelezen. Om het artikel te lezen verwijzen we u naar Groot ingenieursbureau organiseert congres over kosmisch geladen water

Het citaat
Vandaag weer een citaat van Thomas Henry Huxley. Je weet wel, Darwins bulldog.

Elke grote vooruitgang in de kennis van de natuur behelsde de absolute afkeuring van autoriteit.

Tot de volgende keer.

Nawoord
Sinds ik deze podcast maakte, heb ik nog wat verder gediscuteerd op dat LinkedIN forum en de believers hebben me onrechtstreeks tot een aantal andere artikels gebracht die ik jullie niet wilde onthouden:

http://www.ntskeptics.org/2001/2001january/january2001.htm#cluster Een artikel in New York Skeptics over dat vitaal water

Deze wil ik jullie zeker niet onthouden! Ecoworld kreeg een boete van 25000$ voor de verkoop van Grander vitaliseer toestellen! http://www.comcom.govt.nz/media-releases/detail/2009/companyfinedforenergisedwaterclaims/

Een uitgebreid artikel over de onzin van vitaal water bij Aquascam: http://www.chem1.com/CQ/clusqk.html 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.