Verklaring van Kopenhagen inzake Religie in het Openbare Leven

Origineel door Atheist Ierland | Gepubliceerd op: 6.29.2010
Vertaald door Rik Delaet

De recente “Goden en Politiek” conferentie in Kopenhagen heeft de volgende verklaring aangenomen over Religie in het Openbare Leven. De conferentie was de eerste Europese ontmoeting van Atheist Alliance International, en werd mede georganiseerd door AAI en de Deense Atheist Society.

Wij, op de Wereld Atheïst Conferentie : “Goden en Politiek”, gehouden in Kopenhagen 18-20 juni 2010, verklaren hierbij het volgende:

 • Wij erkennen het onbeperkte recht op vrijheid van geweten, godsdienst en overtuiging, en dat de vrijheid om je godsdienst uit te oefenen slechts moet worden beperkt door de noodzaak om de rechten van anderen te respecteren.
 • Wij zijn van mening dat politieke besluiten moeten worden gebaseerd op bewijs en rede, en niet op dogma’s.
 • Wij bevestigen de noodzaak voor een samenleving gebaseerd op democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat. De geschiedenis heeft aangetoond dat de meest succesvolle samenlevingen de meest seculiere zijn.
 • Wij stellen dat het enige rechtvaardige systeem van de overheid een democratische samenleving is gebaseerd op secularisme: staatsneutraliteit op het gebied van godsdienst of overtuiging, begunstiging van niemand en discriminatie van niemand.
 • Wij stellen dat privaat gedrag, dat de rechten van anderen respecteert niet het voorwerp mag zijn van een gerechtelijke sanctie of overheidsinmenging.
 • Wij bevestigen het recht van gelovigen en niet-gelovigen om deel te nemen aan het openbare leven en hun recht op gelijke behandeling in het democratisch proces.
 • Wij bevestigen het recht op vrijheid van meningsuiting voor iedereen, alleen onderworpen aan beperkingen zoals voorgeschreven in het internationaal recht – wetten die alle regeringen moet respecteren en handhaven. Wij verwerpen alle blasfemie wetten en beperkingen op het recht om godsdienstige of niet-religieuze levenshoudingen te bekritiseren.
 • Wij stellen het beginsel van één wet voor allen, zonder speciale behandeling voor minderheden, en geen jurisdictie voor religieuze rechtbanken voor de regeling van burgerrechtelijke zaken of geschillen in het gezin.
 • Wij verwerpen iedere vorm van discriminatie bij tewerkstelling (andere dan voor religieuze leiders) en de verstrekking van sociale diensten op grond van ras, religie of geloof, geslacht, klasse, kaste of seksuele geaardheid.
 • Wij wijzen elke speciale consideratie voor religie in de politiek en het openbare leven af, en verzetten ons tegen de charitatieve, belastingvrije status en subsidies voor de bevordering van een religie als schadelijk voor de belangen van niet-gelovigen en die van andere religies. We verzetten ons tegen overheidsfinanciering voor geloofsscholen.
 • Wij steunen het recht op seculier onderwijs, en bevestigen de noodzaak voor onderwijs in kritisch denken, het onderscheid tussen geloof en rede als gids naar kennis en in de diversiteit van religieuze overtuigingen. Wij ondersteunen de geest van vrij onderzoek en het onderwijs van de wetenschap vrij van inmenging van religie en zijn tegen indoctrinatie, religieuze of andere.

Goedkeuring door de conferentie van Kopenhagen, 20 juni 2010.

Gelieve dit zo breed als je kan te verspreiden naar mensen en groepen die pleiten voor een seculiere samenleving.

4 Reacties

 1. ridelo zei:

  O, wat klinken we weer schel en onverdraagzaam. 😉

  2 juli 2010
  Antwoord
 2. marie zei:

  wat is er zo onverdraagzaam voor het pleiten voor een seculiere samenleving? in mijn mening is seculiere samenleving de meest verdraagzame samenleving die je kan bedenken.De bovenstaande verklaring zou ik ook graag in nederland zien.

  4 juli 2010
  Antwoord
 3. ridelo zei:

  Dit was blijkbaar een van mijn minder geslaagde pogingen om ironisch te zijn. Als je af en toe de site van Dawkins bezoekt dan weet je dat 'schel en onverdraagzaam zijn' een vaak gehoord verwijt is voor atheïsten.

  9 juli 2010
  Antwoord
 4. marie zei:

  ik snap hem. en je hebt gelijk.

  9 juli 2010
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.