Mag God nog?

Play

Op 8 maart was er in het Liberaal archief in Gent de boekvoorstelling van het boek In Naam Van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt en het boek Mag God Nog? Waarin Libeth Imbo een gesprek aangaat met een vrijzinnige, een christen en een moslim. De moslim was Khalid Benhaddou, de christen was Rik Torfs en de vrijzinnige was Paul Cliteur.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 24 juni 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 352ste aflevering van deze podcast.

Op 8 maart was er in het Liberaal archief in Gent de boekvoorstelling van het boek In Naam Van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt en het boek Mag God Nog? Waarin Libeth Imbo een gesprek aangaat met een vrijzinnige, een christen en een moslim. De moslim was Khalid Benhaddou, de christen was Rik Torfs en de vrijzinnige was Paul Cliteur. Tijdens deze boekvoorstelling interviewde filosofe Tinneke Beeckman Lisbeth Imbo en Paul Cliteur over het boek Mag God Nog.

In de volgende twee afleveringen horen jullie de voorstelling van het boek In Naam Van God.

Er zit wat storing in de opname die te wijten is aan de lokale geluidsinstallatie, waar ik spijtig genoeg geen controle over had. Mijn excuses daarvoor.

Mag God nog ?
Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Steven Pinker.

Palmer is een bekende golfspeler.

Ik vond het in een tekst waarin gesproken werd over Deliberate Practice. Een methode van leren ontwikkeld door Anders Ericksson.

Pinker zei:

Moslims moeten niet meer gekwetst zijn dan christenen gekwetst waren toen bepaalde repressieve praktijken van het christendom aan hervorming toe waren. Nog maar enkele eeuwen geleden verbrandden de christenen ketters en martelden ze joden opdat ze zich zouden bekeren. Als je kritiek had op die praktijken, dan was je geen racist, je was een humanist. Dezelfde regels gelden vandaag: de islam is geen ras of etniciteit. Godsdiensten zijn gewoon ideeën, ze hebben geen rechten. Je mag dus net zo goed kritiek hebben op een godsdienst als op bijvoorbeeld het neoliberalisme.

Op maandag 4 juni om 20 uur worden in De Corridor in Wetteren de skeptische prijzen uitgedeeld. Ga naar de website van Skepp om meer details te weten hoe je kan inschrijven en waar De Corridor is.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.