BOINC en Universitaire hebzucht

Play

Luc-Bonneux-def200Wat gebeurt er als academici gaan samenwerken met de industrie? Als de universiteiten zich financieel binden aan belanghebbende industrieën? Luc Bonneux schreef een opinieartikel in De Standaard over de strategieën van Big Farma.

Transcript: BOINC
Goeiedag, het is vandaag zondag 10 juni, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 126ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen.Onlangs kreeg ik een mailtje van Johan Van Der Veken, en ik dacht dat het wel de moeite waard was om deze met jullie te delen. Hier komt ze:

Beste

Met interesse heb ik al een heleboel van uw podcasts beluisterd. Ik ben pas enkele weken geleden hiernaar beginnen luisteren, waardoor ik slechts tot aflevering 77 ben geraakt.

De reden waarom ik u echter deze e-mail stuur is om u op de hoogte te stellen van het BOINC-project. Dit staat voor ‘Berkeley Open Infrastructure for Network Computing’, ontwikkeld aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Dit project wordt gesteund door de National Science Foundation. Met dit programma kunt u ongebruikte computerkracht gebruiken om aan allerlei wetenschappelijke projecten mee te helpen. Voorbeelden zijn onderzoek naar ziektes (aids, malaria enz.), klimaatmodellen, waterzuivering, alternatieve energiebronnen enz. Deze ‘grid computing’ – er wordt op gerekend dat velen dit BOINC-project installeren, wat ook het geval is – zorgt ervoor dat deze onderzoeken veel sneller kunnen gebeuren. Zo duurt het onderzoek dat naar nieuwe aids-medicijnen zoekt op deze manier slechts 1 jaar, terwijl dit via de ‘klassieke’ manier bijna 100 (honderd!) jaar zou duren.

Het leek me de moeite om u hiervan op de hoogte te stellen, gezien uw wetenschappelijke interesse. Aangezien ik slechts tot aflevering 77 ben gekomen weet ik niet of u het BOINC-project al heeft vermeld. Bij de lijst van ‘vorige afleveringen’ heb ik echter geen verwijzingen gevonden, waardoor ik er van uitga dat u dit nog niet heeft vermeld. Indien u dit al wel heeft vermeld, bied ik mijn excuses aan voor deze overbodige mail. Indien niet, dan is dit misschien een kans om via uw podcasts andere mensen warm te maken voor een – naar mijn mening – zeer nuttig project dat bovendien vrij weinig inspanning vraagt. Met de volgende links download [zie bronnen] u een hoop onderzoeksprojecten tegelijk, vnl. voor ziektes, maar ook voor proper water en alternatieve energiebronnen. In het BOINC-programma zelf kunt u echter zelf naar believen onderzoeksprojecten toevoegen. U hoeft zelfs niet met World community grid te werken.

Met vriendelijke groeten
Johan Van der Veken

De nodige links naar deze informatie vinden jullie op de notitiepagina van deze aflevering.

Transcript: Universitaire hebzucht

1. Slacht de kip met de gouden eieren

Skeptici worden wel eens verweten mee te heulen met big farma, of de elektriciteitsmaatschappijen als het over kernenergie gaat, of betaald te worden door de GSM maatschappijen of mee in een complot van een regering te zitten.
In feite interesseren ons al die dingen niet. Het enige dat we willen doen zijn bedrog en zelfbedrog ontkrachten. Eén van die eigenzinnige skeptici, en prominent lid van Skepp is Luc Bonneux. Hij is een expert in tropische geneeskunde en epidemiologie en regelmatig schrijft hij wel eens artikelen die ingaan tegen de foutieve algemene opvattingen. Zo heeft hij enkele jaren geleden de Paus verdedigt in zijn anti-condoom strijd in Afrika. Voor alle duidelijkheid, Luc Bonneux is een hard-core atheist en helemaal geen fan van Benedictus. Bovendien waren zijn argumenten nogal sterk verschillend dan die van Benedictus. Zijn artikel zat bol van statistische analyses die aantoonden dat een goed seksueel onderricht aan de bevolking veel beter is om de verspreiding van Aids aan te pakken.

Onlangs gaf hij het boek “En ze leefden nog lang en gezond” uit waarin hij uithaalt naar de huidige wellness-industrie en de overdreven gezondheidshysterie. Op 1 maart schreef hij een opinieartikel in De Standaard over de strategieën van Big Farma. Ik vroeg hem toelating om het hier voor te lezen. [De tekst is te lezen via de volgende link Slacht de kip met de gouden eieren – Hebzucht universiteiten leidt tot bangmakerij].

Citaat

2. Het citaat

Het citaat van vandaag wordt de Trivaliteitswet van Parkinson genoemd. Parkinson zei:

De hoeveelheid tijd die in vergaderingen wordt besteed aan een onderwerp is omgekeerd evenredig met de hoeveelheid geld die ermee gemoeid is

Tot de volgende keer.

Bronnen

4 Reacties

 1. Jozef zei:

  Ik begrijp niet wat uw reactie met dit artikel te maken heeft.

  27 januari 2017
  Antwoord
 2. Jozef zei:

  Ok, bedankt voor jouw duiding. Ik had niet direct door dat dat de aanleiding van jouw tekst was.

  29 januari 2017
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.