Simon Singh en de Chiropraxie

Play

Simon Singh speaking in Westminster, London

Simon Singh is gedaagd door de Britse vereniging van chiropractors om voor het gerecht te komen. Hij zou in The Guardian ‘lasterlijke taal’ geschreven over chiropraxie. Maar wat schreef Simon Singh eigenlijk. Wel, Skepp heeft in het laatste nummer van hun tijdschrift “Wonder en is gheen Wonder” de Nederlandse vertaling van dat artikel gepubliceerd. Ik kreeg de toestemming om het hier voor te lezen. De vertaling is van de hand van Pieter Peyskens

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 6 december 2009, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 40ste aflevering van deze podcast.
Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet.
Ik heb jullie tijdens een vorige aflevering al gesproken over Simon Singh die door de Britse vereniging van chiropractors voor het gerecht werd gedaagd omdat hij zogezegd lasterlijke taal zou geschreven hebben in een artikel in The Guardian naar aanleiding van het boek “TRICK OR TREAT” dat hij samen met Edzard Ernst schreef en gaat over kwakzalverij.
Wie mijn website bezocht zal ook ongetwijfeld de banner tegengekomen zijn met als tekst “keep libel laws out of science”. En ook de uitleg die ik daarover schreef op de homepagina.
Als je op die banner klikt kan je het protest steunen dat georganiseerd is om de Britse wet te laten veranderen zodat wetenschappelijke claims niet meer als laster kunnen aanzien worden.Maar wat schreef Simon Singh eigenlijk. Wel, Skepp heeft in het laatste nummer van hun tijdschrift “Wonder en is gheen Wonder” de Nederlandse vertaling van dat artikel gepubliceerd. Ik kreeg de toestemming om het hier voor te lezen.
De vertaling is van de hand van Pieter Peyskens

1. Simon Singh en de Chiropraxie

Als je de originele tekst wil lezen, zal je een abonnement moeten nemen op het tijdschrift “Wonder En Is Gheen Wonder” of luisteren naar de podcast zelf.
http://skepp.be/nl/gezondheid/alternatieve-behandelingen/let-op-je-wervels

2. Hoe werken HTML, PHP, JavaBeans, XML, RSS, SOAP en SriLankaleaves

HTML is de taal waarin websites gecodeerd worden. De bedoeling is dat je er meer in kwijt kan dan alleen vlakke tekst. In een website wil je ook kunnen kiezen welk lettertype je gebruikt, je wil tekeningen inlassen, zelfs tekenfilms en zelfs hele programma’s oproepen.
Het principe van HTML is eenvoudig. Opdat de betrokken systemen een onderscheid zouden kunnen maken tussen gewone teksten en instructies, worden de instructies telkens geschreven tussen “kleiner dan” en “groter dan” tekens. Als het internetprogramma dan een “kleiner dan” teken tegenkomt, dan weet het dat het, wat daarop volgt niet gewoon moet afdrukken, maar moet interpreteren als een instructie. Als die instructies gaan over de formattering van tekst die erop volgt, bijvoorbeeld, in het vet schrijven, dan moet de internetbrowser ook weten wanneer de opdracht stopt. Daarom wordt het einde van zo’n opdracht aangegeven met dezelfde instructie, maar na het “kleiner dan” teken wordt er een schuine streep geplaatst. Zo weet dat internetbrowser: “hier is het einde van deze instructie”.
Je kan die zaken gemakkelijk zelf onderzoeken door in je browser op een willekeurige bladzijde met je rechtermuisknop te klikken en dan de menu “toon broncode” of “show source” te drukken. Je kan het ook bekijken door een willekeurige internetpagina te bewaren op je harde schijf en dan te openen met een eenvoudige teksteditor zoals Notepad.
Als je graag zelf HTML wil leren, dan raad ik je de website Handleiding HTML aan die je op een heel eenvoudige manier stap voor stap leert je eigen website in HTML te schrijven.
Maar soms wil je veel meer doen met een website dan alleen statische tekst en wat foto’s tonen. Soms wil je dat je website op een wat gecompliceerdere manier reageert op de gebruiker en dan loop je gauw vast met HTML. Vandaar dat scripttalen begonnen te ontstaan. Eén daarvan is PHP en dat staat voor Personalized Hypertext Preprocessor. Het interessante aan zo’n scripttaal is dat het kan gebruikt worden binnen je HTML code, op voorwaarde dat de server van je website ook PHP kan interpreteren. Als de webserver PHP code tegenkomt zal het eerst die code uitvoeren, zodat de browser van de gebruiker alleen maar HTML code binnenkrijgt.
Er bestaan meerdere dergelijke talen.
Soms wil je ook gewoon een stukje programma oproepen. Heel veel software op het internet is geschreven in de programmeertaal Java dat door SUN Microsystems is ontwikkeld. Het verhaal gaat dat de uitvinders van de taal verslaafd waren aan koffie en zo aan die naam kwamen. En hoe noem je dan een klein stukje Javacode die je telkens opnieuw kan gebruiken? Een Javabean natuurlijk.
XML is een taal die gebruikt wordt om berichten uit te wisselen. XML heeft heel veel voordelen ten opzichte oudere manieren om berichten te versturen. Ten eerste is er de leesbaarheid. Een XML bestand kan zowel door mensen als door machines gemakkelijk gelezen worden. Het gebruikt een syntaxis die verwant is aan HTML. Het is ook een zeer flexibele manier van coderen omdat je binnen de regels en de consistentie naar believen stukken kan toevoegen of weglaten zonder dat de ontvanger de draad kwijt raakt.
Er bestaan enorm veel toepassingen van XML en deze standaard begint hoe langer hoe meer een centrale rol te spelen binnen de ontwikkeling van flexibele toepassingen die zonder problemen met elkaar kunnen praten.
Een speciaal geval van XML is RSS. RSS staat voor “Real Simple Syndication” of “Zeer eenvoudig abonneren”. Het is een bestand dat je in staat stelt om je te abonneren op een website. Dat werkt zo. Om te beginnen heb je een RSS-reader nodig. Dat is een programma dat RSS-feeds leest. Als je dan op een website komt waarop je je wilt abonneren, dan zoek je naar een rondvierkant oranje ikoontje met witte boogjes erin. Als je daarop klikt kom je in de RSSfeed van de website terecht. Bovenaan kan je dan kiezen op welk progamma je je wil abonneren.
Vanaf dat moment zal de reader je telkens verwittigen als er nieuwe inhoud op die website verschenen is. Zo kan je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over je eigen interessegebied. Sommige nieuwssites hebben zelfs verschillende RSS-feeds per onderwerp.
Als die website een podcast publiceert, dan kan je daarvoor iTunes of zo gebruiken om je op te abonneren. Dus, als je je via iTunes op deze podcast abonneerde, heb je een RSS-feed opgeladen zonder het te weten.
Ik zelf gebruik een RSS-gadget op de Google sitebar. Zo zie ik altijd rechts van mijn beeldscherm de laatste nieuwsfeiten. Op mijn werk heb ik me zo geabonneerd op een aantal blogs rond mijn beroep. Op mijn privé PC heb ik me uiteraard geabonneerd op een aantal sites rond skepticisme. Onder andere de websites: van de vereniging tegen de Kwakzalverij, Bad Astronomy van Phil Plait, Bad Science van Ben Goldacre, Richard Dawkins Educational Foundation, Science based medicine en nog een hoop andere.
SOAP is een speciale soort XML dat vooral in bedrijfstoepassingen gebruikt wordt.
Tenslotte, SriLankaleaves, bestaat niet, blijkbaar zijn er geen programmeurs die verslaafd zijn aan thee, maar je weet nooit…

http://www.websitemaken.be

Citaat
Het citaat van vandaag komt niet van een persoon, maar van een satirisch tijdschrift. “The Onion” is een satirisch Amerikaans nieuwstijdschrift dat de draak steekt met de actualiteit. Er komen artikelen in voor over zowel echte feiten als fictieve feiten.
In The Onion was volgende kop te lezen:

Ik zou de H1N1-vaccinatie voor mijn zoon resoluut weigeren indien hij drie maanden geleden niet aan mazelen was overleden.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Onion
http://www.theonion.com/content/index

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.