Saoedi-Arabië: ‘Atheïsme is terrorisme’

Foto door Alan Cleaver, bewerkt door KritischDenken.info
Foto door Alan Cleaver, bewerkt door KritischDenken.info

Saoedi-Arabië heeft met een nieuwe anti-terrorismewet de vrijheid van meningsuiting verder ingeperkt. In de wet wordt atheïsme gelijk gesteld aan terrorisme. Het propageren van atheïstische gedachten, kritiek hebben op de Islam en iedere uiting die de staat beledigt wordt voortaan in de strafwet gezien als een daad van terrorisme.

De nieuwe terrorismewet verdiept onderdrukking van kritiek op de staatsreligie, waarvan afvalligheid officieel onwettig is. Eerder stelden mensenrechtenorganisaties vast dat in Saoedi-Arabië de publieke uiting van een andere religie dan de Islam verboden is en dat de overheid strenge restricties legt op vrijheid van religie. De overheid zou meerdere buitenlanders het land uit hebben gezet voor het geloven in een andere God. Ook de sjiitische minderheid zou te maken hebben met discriminatie en de autoriteiten zouden hun feestelijkheden inperken. Precair is dat Saoedi-Arabië in 2012 een zetel heeft gekregen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Vorige maand nam de staat nog 10.000 exemplaren van zo’n 420 boeken in beslag tijdens een boekenbeurs. De boeken zouden godslasterend zijn, waaronder boeken van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish die in grote delen van de Arabische wereld wordt gezien als één van de grootste dichters.

Volgens ons kan echte vrije meningsuiting alleen bestaan als mensen in staat zijn om de verschillende meningen kritisch te evalueren. De huidige wetten in Saoedi-Arabië maken dit voor een groot deel onmogelijk. Bij kritisch denken over geloof hoort het kunnen bespreken van de inhoud, en een open dialoog daarover kunnen houden. De concepten, geldigheid en de impact van geloof op het dagelijks leven moet besproken kunnen worden.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.