Osteopathie: Wetenschap of kwakzalverij?

Play

De handeling van osteopathie op een patientVorig weekend was ik op bezoek bij enkele vrienden en één van de dames leek nogal overtuigd van osteopathie. Toen ze me vertelde dat de praktijkpartner van een goede vriendin kinesist is en een enthousiaste toepasser is van deze praktijken, leek het me hoog tijd om er eens een podcast aan te wijden.

Voorwoord
Goeiedag, het is vandaag zondag 13 november 2011, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 108ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De muziek is van Niek Lucassen. Vandaag hebben we het over Osteopathie.
Osteopathie: Wetenschap of kwakzalverij?
Vorig weekend was ik op bezoek bij enkele vrienden en één van de dames leek nogal overtuigd van osteopathie. Toen ze me vertelde dat de praktijkpartner van een goede vriendin kinesist is en een enthousiaste toepasser is van deze praktijken, leek het me hoog tijd om er eens een podcast aan te wijden. Het artikel is geschreven door Willem Betz. Daarmee is het nog niet afgelopen. Het Nederlands tijdscrhift voor geneeskunde rapporteerde op 29 April 2009 over het overlijden van een baby van 3 maand aan de gevolgen van craniosacrale therapeutische nekbehandelingen door een osteopaat. Dit geval wordt nu door de correctionele rechtbank verder onderzocht. Het programma Zembla heeft een ontluisterende reportage of chiropraxie en osteopathie gemaakt, waarnaar je een link op mijn website vindt.
Voorgelezen wordt het artikel Osteopathie. Wetenschap of kwakzalverij?, van professor medicus Willem Betz.
Bronnen
Citaat
Het citaat van vandaag komt weer van Thomas Huxley. Huxley zei:

Wetenschap is georganiseerd gezond verstand waarbij veel prachtige theorieën vernietigd werden door een afgrijselijk feit.

Tot de volgende keer.

2 Reacties

 1. Anonymous zei:

  Een craniosacrale therapeut is niet noodzakelijk een osteopaat! Dit bestaat in een aparte opleiding. De baby werd dus niet behandeld door een osteopaat die de opkomende symptomen zeker zou onderkend hebben, maar wel door een apart opgeleide craniosacrale therapeut.

  15 november 2011
  Antwoord
 2. Anonymous zei:

  Een craniosacrale therapeut is geen osteopaat, het heeft er niets mee van doen. In de documentaire is niet aan de orde gekomen dat de ouders met hun volgende kindje wel bij een osteopaat zijn geweest en daar heel tevreden over waren. Het is jammer dat osteopathie geen beschermd beroep is. Een geregistreerde osteopaat is dan wel een osteopaat en deze craniosacraaltherapeut was absoluut geen geregisteerde osteopaat. Het gebeurt vaker dat een craniosacraaltherapeut de mensen de illusie geven dat ze osteopathie doen.

  18 november 2011
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.