Open brief aan gematigde moslims

Play
Foto van Maarten Boudry die buiten staat en voor zich uit kijkt, richting de kijker.
Maarten Boudry. (Foto door Tim Deschaumes. CC BY 3.0 via Wikimedia Commons) .

De discussie over de islam is opnieuw brandend actueel nu moslim-extremisten in Irak en Syrië een islamitische staat proberen op te richten en daarbij de grootste gruweldaden niet schuwen. Een vraag die dan automatisch naar boven komt, is of dit het werk is van mannen van wie de stoppen zijn doorgeslagen, dan wel dat dit een fundamenteel probleem is van de islam. In dat kader schreef Maarten Boudry, filosoof verbonden aan de universiteit van Gent en eminent skepticus volgende brief:

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 12 oktober 2014, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 203de aflevering van deze podcast.

Open brief aan gematigde moslims

Voorgelezen wordt de tekst Open brief aan gematigde moslims, geschreven door Maarten Boudry.

Soms denk ik dat het een geluk is dat de meeste moslims de Koran niet echt gelezen hebben.

Het citaat

Het citaat van vandaag is van iemand die reageerde op Laura Schlesinger, een orthodoxe joodse die een radioshow heeft. Laura Schlesinger zei in die show dat homoseksualiteit volgens Leviticus 18:22 een gruwel is, die onder geen enkele omstandigheid kan worden gedoogd.

Iemand schreef haar een open brief die ook op het internet te vinden is. Er wordt beweerd dat deze brief van Dr. James Kauffman kwam, maar 2 minuten googelen geeft aan dat dat niet klopt. Snopes heeft er een heel artikel over en er is een website waarin James Kauffman zich distantieert van deze brief.

Toch is die open brief de moeite waard. Hier komt hij:

Geachte Dr. Laura,

Bedankt om zoveel moeite te doen om mensen op te voeden over Gods wetten. Ik heb heel veel van uw show geleerd en ik probeer om die kennis met zoveel mogelijk mensen te delen. Als iemand bijvoorbeeld homosexualiteit probeert goed te praten, herinner ik hem eenvoudigweg dat Leviticus 18:22 duidelijk zegt dat het een gruwel is.

Maar ik heb wat advies van u nodig over enkele elementen van Gods wetten en hoe ik ze moet volgen.

1. Leviticus 24:44 zegt dat ik slaven mag bezitten. Zowel mannelijke als vrouwelijke op voorwaarde dat ze van naburige staten afkomstig zijn. Volgens mijn vriend is dit van toepassing voor Fransen, maar niet voor Duitsers. Kunt u mij dit verduidelijken? Waarom mag ik geen Duitsers bezitten?

2. Ik zou graag mijn dochter als slaaf verkopen, zoals bekrachtigd door Exodus 21:7. Wat zou volgens u, heden ten dage, een faire prijs voor haar zijn?

3. Ik weet dat ik geen contact mag hebben met vrouwen wanneer ze zich in menstruele onzuiverheid bevinden volgens Lev. 15:19-24. Het probleem is echter hoe ik dat kan weten. Ik heb al dikwijls geprobeerd om het hen te vragen, maar de meeste vrouwen pikken dat niet.

4. Als ik een stier op het altaar als offer verbrand, weet ik dat het een aangename geur produceert voor de heer, zoals in Lev. 1.9 staat. Het probleem is echter mijn buren. Zij beweren dat die geur helemaal niet aangenaam is voor hen. Moet ik hen nu slaan?

5. Ik heb een buur die systematisch op zaterdag werkt. Exodus 35:2 zegt dat hij zou moeten gedood worden. Ben ik moreel verplicht om hem zelf te doden of moet ik het aan de politie vragen?

6. Een vriend van me denkt dat zelfs ondanks het feit dat schaaldieren eten een gruwel is (volgens Lev. 11:10), het een kleinere gruwel is dan homosexualiteit. Ik ben daar niet mee akkoord. Kunt u hier uitsluitsel over geven? Zijn er “graden” van gruwelijkheden?

7. Leviticus 21:20 zegt dat ik Gods altaar niet mag benaderen als ik een afwijking heb in mijn gezichtsvermogen. Ik moet toegeven dat ik een leesbril draag. Moet mijn gezichtsvermogen 100% zijn of is er hier enige tolerantie mogelijk?

8. De meeste van mijn mannelijke vrienden knippen hun haar, met inbegrip van het haar rond hun slapen, ook al wordt dit uitdrukkelijk verboden door Lev. 19:27. Hoe moeten ze sterven?

9. Ik weet van Leviticus 11:6-8 dat het aanraken van de huid van een dood varken mij onzuiver maakt, maar mag ik toch nog voetbal spelen als ik handschoenen draag?

10. Mijn oom heeft een boerderij. Hij overtreedt Leviticus 19:19 door twee verschillende gewassen op hetzelfde veld te planten. Ook zijn vrouw draagt kleren gemaakt van twee verschillende soorten garen (katoen en polyester). Hij heeft ook de neiging om veel te vloeken. Moeten we echt de moeite doen de hele stad te verzamelen om hem samen te stenigen? (Lev.24:10-16) Zou het niet gemakkelijker zijn om hem gewoon levend te verbranden tijdens een familiebijeenkomst zoals we ook doen met mensen die met hun schoonfamilie slapen? (lev. 20:14)

Ik weet dat u deze zaken intensief bestudeerd hebt. Ik vertrouw er dan ook op dat u kan helpen. Bedankt om ons eraan te herinneren dat Gods woord eeuwig en onveranderlijk is.

Uw liefhebbende fan,

xxx

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.