Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch (1)

Play

Op 18 januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, waarschijnlijk de belangrijkste en meest invloedrijke filosoof van de 20ste eeuw in de lage landen. Zijn invloed op onze huidige maatschappij is moeilijk te onderschatten. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de abortuswet en de euthanasiewet in België. Hij was stichtend lid van Skepp werd werd steevast gevraagd als opiniemaker in tal van programma’s over netelige kwesties zoals hoofddoekverbod, vrouwenbesnijdenis en de gevolgen van de NIPT test die veel veiliger, vroeger en zekerder een aantal aangeboren afwijking zoals het syndroom van Down kan vaststellen. Ook de klimaatverandering en het overbevolkingsprobleem waren zaken waar Etienne Vermeersch een sterke mening over had. Zijn vertrouwelingen Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt gingen na zijn dood op speleologie in zijn bureau op zoek naar ongepubliceerde geschriften en bundelden die in een nieuw boek.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 23 februari 2020, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 396ste aflevering van deze podcast.
Op 18 januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, waarschijnlijk de belangrijkste en meest invloedrijke filosoof van de 20ste eeuw in de lage landen. Zijn invloed op onze huidige maatschappij is moeilijk te onderschatten. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de abortuswet en de euthanasiewet in België. Hij was stichtend lid van Skepp werd werd steevast gevraagd als opiniemaker in tal van programma’s over netelige kwesties zoals hoofddoekverbod, vrouwenbesnijdenis en de gevolgen van de NIPT test die veel veiliger, vroeger en zekerder een aantal aangeboren afwijking zoals het syndroom van Down kan vaststellen. Zijn vertrouwelingen Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt gingen na zijn dood op speleologie in zijn bureau op zoek naar ongepubliceerde geschriften en bundelden die in een nieuw boek.
Vandaag horen jullie de boekvoorstelling van die geschriften.
Vandaag horen jullie een introductie door Professor Mieke Van Herreweghe, Vicerector van de UGent en van Professor Gita Deneckere, Decaan van de faculteit letteren en wijsbegeerte. Volgende keer horen jullie een interview door Tinneke Beeckman van de twee auteurs.

Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Etienne Vermeersch zelf.
Vermeersch zei

‘Wanneer ik kritiek uitoefen op christelijke teksten, dan ben ik een antichrist, wanneer ik kritiek uitoefen op het communisme, dan ben ik een agent van het kapitalisme, wanneer ik kritiek uitoefen op het antisemitisme, ben ik een linkse marxist. Zo heb ik al van alles gehoord.

Bronnen
Etienne Vermeersch op WikipediA
De officiële website van Etienne Vermeersch en de Facebookpagina van Etienne Vermeersch, beide beheerd door Tom Schoepen
Professor Mieke Van Herreweghe op de site van UGent
Professor Gita Deneckere op de site van UGent
Dirk Verhofstadt https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Verhofstadt
Johan Braeckman

2 Reacties

 1. Paklons Barbara zei:

  Nooit les of zo gehad van E.V. Wel gewoon natuurlijke medestander

  12 maart 2020
  Antwoord
 2. Jan frans De Greef zei:

  E.v. heeft op een uitzonderlijke manier de archieven iutgepluisd en voor als voor het publiek kenbaar gemaakt met denkgroep in het huidig maatschappelijk bestel. Maar hij heeft geen nieuw leerstuk teweeggebracht , alleen dingen herhaalt die al bekend waren en volgens mijn bescheiden mening daarom geen nieuwe leerstoel verdient.

  13 maart 2020
  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.