Naar een schuldloos strafrecht? (2)

Play

Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede strategie is om tot een betere en geweldlosere maatschappij te komen. Misschien is het beter om een systeem te bouwen waarbij misdaden worden gezien als een mis functioneren van een mens en moeten we het strafrecht zo aanpassen dat het zoekt naar een manier om deze mensen te “genezen” en naar acties die de maatschappij beschermen in plaats van wraak te nemen. Enkele specialisten hebben hierover gediscuteerd tijdens de nacht van de vrijdenker.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 29 januari 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 307de aflevering van deze podcast.
Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede strategie is om tot een betere en geweldlosere maatschappij te komen. Op De Nacht van de Vrijdenker van 26 november vorig jaar werd er gediscuteerd over de gevolgen van neurowetenschappelijke bevindingen op onze noties van schuld, vrije wil, verantwoordelijkheid en de vraag of ons rechtssysteem zonder schuld en verwijt mogelijk is.
Moderator An Ravelingien daagde Farah Focquaert, Jan Verplaetse, Kris Wellekens,
Miriam Van Reijen & Manu Keirse uit tot een diepgaand gesprek over dit boeiend onderwerp.
Vandaag horen jullie daarvan het tweede deel.

Naar een schuldloos strafrecht? (2)

Zeer boeiende discussie. Ik vond echter dat Manu Keirse hier weinig toegevoegde waarde had in het gesprek. Ik heb zijn boek “Zie de mens” van een vriendin gekregen, maar na dit debat denk ik niet dat ik het ga lezen. Ik denk dat ik die tijd beter kan vullen met het boek “Against empathy” van Paul Bloom.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van George Bernard Shaw. Shaw was een schrijver en vrijdenker van de 20ste eeuwwisseling. Ik vond dit citaat wel passend in het perspectief van de reacties van Keirse.
Shaw zei:

Het feit dat een gelovige gelukkiger zou zijn dan een skepticus, doet niet meer ter zake dan het feit dat een dronken man gelukkiger is dan een nuchtere.

Bronnen

George Bernard Shaw op WikipediA

2 Reacties

 1. Eert zei:

  Een verfrissende gedachte. Het lijkt me dat een schuldloos strafrecht wél mogelijk is. Sommige samenlevingen – de Nieuw-Zeelandse Maori bijvoorbeeld – zijn daar het levende voorbeeld van. Het zou zorgen voor een humaner wereld, als we onthouden dat een dader ook een slachtoffer is (van zichzelf).

  19 april 2017
  Antwoord
  • Jozef zei:

   Bedankt voor jouw reactie.

   19 april 2017
   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.