‘Kinderen die in aanraking komen met religie hebben meer moeite om feiten van fictie te onderscheiden’

De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens: de mens heeft een aangeboren aanleg om te geloven. Een nieuwe studie suggereert dat de omgeving hierop veel invloed heeft. Uit het onderzoek onder 5- en 6-jarigen bleek dat kinderen met een religeuze opvoeding meer moeite hebben om verhalen met onmogelijke elementen te herkennen als fictie. Kinderen met een seculiere opvoeding beschouwden een boot met ‘onzichtbare zeilen’, of ‘een zwaard dat je altijd beschermt tegen gevaar’ vaker als een sprookje.

Hoewel de onderzoekers slechts een kleine groep van 66 kinderen testten, zijn de bevindingen opvallend aangezien sommige wetenschappers denken dat de patroonzoekende mens niet kan ontkomen aan geloof in mystiek. Pascal Boyer concludeerde zelfs in Nature dat we ons slechts beperkt bewust zijn van onze religieuze ideeën. De conclusies spreken tevens eerdere onderzoeken tegen die beweerden dat mensen van nature een goedgelovigheid hebben ten opzichte van buitengewone zaken of superkrachten. Zo schreef Graham Lawton in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist nog dat sommige wetenschappers stellen dat het niet geloven in een god psychologisch onmogelijk is omdat volgens hen dat simpelweg de manier is hoe mensen denken.

Daarentegen sluiten de resultaten aan bij het idee dat kinderen juist ontvankelijk zijn voor informatie van hun ouders en dat dat ons om evolutionaire redenen ingebakken is. Dit idee gaat er vanuit dat de prehistorische mens voor zijn eigen veiligheid maar beter iets kon geloven dat niet waar is, dan iets niet geloofde dat wel waar blijkt te zijn. Herhaald onderzoek zal nodig zijn om te zien of de opvoeding ook op latere leeftijd van invloed is op het kunnen ontwarren van fantasie en werkelijkheid. De implicatie zou zijn dat er veel te winnen is. Immers, volgens een recent onderzoek van Gallup gelooft 86 procent van de Amerikanen in een god.

De studie is gepubliceerd in de juli uitgave van Cognitive Science.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.