Ex-moslima’s: de blinde vlek in het hoofddoekendebat

Play

Ida Dequeecker (Furia) verdedigde in een opiniestuk in De Standaard (29/6/2020) het recht van meisjes en vrouwen om al dan niet een hoofddoek te dragen, ‘altijd en overal’, en dit vanuit de ‘feministische basisprincipes van zelfbeschikking, gelijkheid en solidariteit’. Johan Braeckman deelt die principes, maar komt net daardoor tot geheel andere standpunten over de hoofddoek en andere levensbeschouwelijke of ideologische kentekens.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 22 januari 2023, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 446ste aflevering van deze podcast.
Ida Dequeecker van Furia verdedigde in een opiniestuk in De Standaard (29/6/2020) het recht van meisjes en vrouwen om al dan niet een hoofddoek te dragen, ‘altijd en overal’, en dit vanuit de ‘feministische basisprincipes van zelfbeschikking, gelijkheid en solidariteit’. Johan Braeckman deelt die principes, maar komt net daardoor tot geheel andere standpunten over de hoofddoek en andere levensbeschouwelijke of ideologische kentekens.
Hij schreef daar een stuk over voor het Humanistisch verbond en ik kreeg toelating om het in te spreken.
Hier komt het.
Ex-moslima's: de blinde vlek in het hoofddoekendebat
Door Johan Braeckman

De originele tekst is hier te vinden.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Sam Harris. Harris is één van de “four horsemen” die zich na 9/11 tegen religie keerden in een wereldberoemde rondetafelgesprek. De drie anderen waren: Richard Dawkins, Daniel Dennett en Christopher Hitchens. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook Ayaan Hirsi Ali hierbij te betrekken, maar door de aanslag op Theo Van Gogh, moest ze onderduiken waardoor het onmogelijk werd eraan deel te nemen.
Harris zei

Wat denk je dat er zou gebeurd zijn als we een kopie van de koran zouden verbrand hebben in deze avondshow? Er zouden rellen zijn in tal van landen. Ambassades zouden worden neergehaald. Als respons op onze mishandelingen van een boek zouden miljoenen moslims op staat komen en wij zouden de rest van ons leven besteden aan het afweren van geloofwaardige moorddreigingen. Maar als IS mensen kruisigt, kinderen levend begraaft en duizenden vrouwen verkracht en martelt, allemaal in naam van de islam, is de reactie een paar kleine demonstraties in Europa en een hashtag.

Bronnen
De originele tekst.
Ida Dequeecker van Furia verdedigde in een opiniestuk in De Standaard (29/6/2020)het recht van meisjes en vrouwen om al dan niet een hoofddoek te dragen

Het beroemde rondetafelgesprek van de Four Horsemen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.