de ultieme tirannie

Play
In het licht van de voortdurende politieke opstand in het Midden-Oosten, zijn Amerikaanse leiders naar verluidt de benadering van de islamitische wereld aan het herbekijken.
Politiek commentator Ben Smith schreef deze week dat de regering Obama “duidelijk een kans ziet” signalerend “dat ze hopen dat de veranderingen in Tunesië en Egypte zich verspreiden en dat ze veel duidelijker gaan aansluiten bij de jonge, relatief seculiere massa’s in landen als Iran, Algerije en Libanon”.
Is dit een nieuwe kans voor de Amerikaanse betrekkingen met die landen? Is vrijheid een religieus of een seculier idee?

Transcript

Goeiedag, het is vandaag zondag 27 november 2011, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 110de aflevering van deze podcast.
Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet.
De muziek is van Niek Lucassen.
Vandaag bespreken we

 
1. Religie: de ultieme tirannie

Het originele artikel komt van Paula Kirby in The Washington post en is vertaald door Rik Delaet.

In het licht van de voortdurende politieke opstand in het Midden-Oosten, zijn Amerikaanse leiders naar verluidt de benadering van de islamitische wereld aan het herbekijken.

Politiek commentator Ben Smith schreef deze week dat de regering Obama “duidelijk een kans ziet” signalerend “dat ze hopen dat de veranderingen in Tunesië en Egypte zich verspreiden en dat ze veel duidelijker gaan aansluiten bij de jonge, relatief seculiere massa’s in landen als Iran, Algerije en Libanon”.

Is dit een nieuwe kans voor de Amerikaanse betrekkingen met die landen? Is vrijheid een religieus of een seculier idee?

Is vrijheid een religieus idee? John McEnroe zou zeggen: “Dat kan je niet menen.”

Als je waarde hecht aan vrijheid, moet je vluchten voor religie als de antilope vlucht voor de leeuw. Religie is het tegenovergestelde van vrijheid, gebrand op onze volledige onderwerping aan de onmogelijke eisen van een onzichtbare, maar uiterst machtige Heerser. Denk maar aan de islam, wat ‘onderwerping’ betekent! Denk aan het christendom, dat beweert dat het ongehoorzaamheid is die de erfzonde in de wereld heeft gebracht, met alle gevolgen van dien in termen van lijden en onrecht en zelfs aardbevingen en tsunami’s. Stel je voor! Om te beweren dat de menselijke gehoorzaamheid zo belangrijk is dat de doelstellingen van een almachtige god en de structuur van de planeet, zo niet het hele universum, ervan afhangen en catastrofaal verstoord kan worden bij het eerste vleugje rebellie – en dan te beweren dat religie de bron van de menselijke vrijheid is!

De Abrahamitische god onderschrijft zelfs enthousiast de gemeenste van alle ontkenningen van vrijheid: de slavernij. In Leviticus 25-44 (http://www.statenvertaling.net/bijbel/levi/25.html) , staat een letterlijk citaat van deze zogenaamd perfecte godheid, met name het toelaten van Israëlieten om slaven te nemen en te houden, met als enige voorwaarde is dat zij uit de naburige stammen en niet uit hun eigen volk moeten komen. Recht uit de mond van de grote baas als het ware, en nauwelijks een lichtend voorbeeld van vrijheid als religieus ideaal.

Religie zwelgt in regeltjes en de uitoefening van macht over zijn volgelingen. Welke theïstische religie doet geen poging om de vrijheid van gelovigen met onzinnige decreten over voeding die wel of niet gegeten mag worden, stoffen die wel of niet gedragen mogen worden, dagen waarop ze wel of niet mogen werken, hoofddeksels die wel of niet moeten of mogen gedragen worden, boeken die wel of niet mogen of moeten worden gelezen, beelden die wel of niet gemaakt mogen of moeten worden, woorden die wel of niet gesproken mogen worden, ideeën die ze wel of niet mogen verkennen, handelingen die ze wel of niet mogen uitvoeren, rituelen – fysieke of symbolische – die ze moeten verrichten om zichzelf te reinigen van onzuiverheden van eigen religieuze vinding?

Er is geen aspect van ons leven, hoe intiem ook of de religie weet er schaamteloos in door te dringen met belustheid op controle. Wie we beminnen, naar wie we verlangen, met wie we die gevoelens fysiek kunnen uitdrukken: in dergelijke beperkingen van onze vrijheid is godsdienst het meest opdringerig. Maar ook hier stopt het niet, want godsdienst beperkt zich niet tot de controle over onze daden of zelfs woorden: nee, de onzichtbare Gedachtepolitie van de godsdienst heeft geen scrupules om dat nog voort te zetten in het binnenste van onze geest om daar klaar te staan om ons te veroordelen voor onze eigen gedachten. Zelfs de meest gruwelijke heerser of de meest brute slavenhouder bereikte nooit zulke extremen van tirannie; toch gunt geloof ons geen privacy, geen asiel, geen vrijheid om zelfs maar een vluchtige gedachte te koesteren zonder dat het meteen bekend is aan – en beoordeeld wordt – door een kosmische dictator. Religie is de ultieme slavernij: het is slavernij van de geest, slavernij van de angst voor het goddelijke oordeel en verdoemenis. De duivelse ironie bestaat in het feit dat ‘goddelijk oordeel’ en ‘verdoemenis’ zelf uitvindingen van de religie zijn: religie creëert en perfectioneert de angst, om zich dan cynisch uit te roepen tot de enige en onmisbare bevrijder ervan.

En toch worden we uitgenodigd om religie krediet te geven als de bron van de ware vrijheid? Het is een belachelijk argument, een schandelijke bewering, een bewering die een aanfluiting is van de taal, alsmede van de waarheid en de menselijke waardigheid. Als zodanig staat ze op één lijn met andere religieuze stellingen, zoals die de perfecte vergeving definiëren als iets dat afhankelijk is van de barbaarse offerdood-door-kruisiging van een onschuldige, alsof perfecte rechtvaardigheid erin bestaat dat een onschuldige totterdood gemarteld wordt, zodat de schuldigen vrijuit kunnen gaan en volmaakte liefde als iets dat ons voor alle eeuwigheid naar de hel zou verdoemen als we zouden weigeren om dergelijke groteske wangedrochten als bewijs van een perfecte en liefdevolle God te aanvaarden.

Ware vrijheid dwingt ons om onszelf te bevrijden van de tirannie van de religie evengoed als van de tirannie van de wrede aardse regimes. Ware vrijheid omvat de vrijheid om te denken, om te verkennen, om te groeien, de vrijheid om kennis voort te zetten en te leren, waar ze ook naar mag leiden; de vrijheid om anders te zijn, niet te conformeren; vrijheid van onverdraagzaamheid, vrijheid van onwetendheid, vrijheid om lief te hebben en liefde te uiten zoals we dat zelf kiezen, vrijheid om onszelf te zijn, om onszelf, gebreken en al, te accepteren en anderen op dezelfde voorwaarden te accepteren; vrijheid om onze eigen betekenis en doel in het leven te kiezen en onze eigen beslissingen te nemen op basis van deze vrije keuzes, vrijheid om van idee te veranderen, vrijheid om fouten te maken, vrij te zijn van angst, vrijheid vooral van nepangsten, uitgevonden door diegenen wier enige doel is om ons te controleren in woord, gedachte en daad.

Religie houdt vol zijn volgelingen te bevrijden, terwijl ze hen de hele tijd onderworpen houden en erop aandringen de hand van hun cipier te kussen. Er kan geen echte vrijheid zolang als religie de menselijke geest nog steeds in ketenen houdt.

Door Paula Kirby | 15 februari 2011; 11:35 ET

2. Het citaat

Het Citaat van vandaag komt van James Randi.
Randi zei:
Ik zal nooit zeggen dat magie niet bestaat. Ik zal alleen vragen naar bewijzen.

Tot de volgende keer.

Tweeten

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.