Interview met Coert Visser

Play

Coert Visser is een Nederlandse consultant en trainer die elke dag bewijst dat een pragmatische aanpak en een degelijke wetenschappelijke onderbouwing niet tegenstrijdig zijn in de human-resourceswereld. Wij kregen de kans om hem te interviewen.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 19 februari 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 310de aflevering van deze podcast.
Op 6 januari 2017 kreeg ik de kans om Coert Visser te interviewen. Coert Visser is een Nederlandse consultant en trainer die samen met Gwenda Schlundt Boedien de organisatie Noam beheert.
Ergens rond 2009 geraakte ik in de ban van de psychologie van de motivatie. Rond die periode leerde ik ook Patrick Vermeren kennen die zweert bij wetenschappelijk onderbouwde praktijken in de HR-wereld. Ik ging verder op zoek en ergerde me steeds meer over de HR-consultants die het allemaal blijkbaar niet zo nauw namen met de waarheid. Was Patrick dan echt de enige consultant in de Lage Landen die het professioneel aanpakte?
Ik was helemaal nieuw in die wereld en was op zoek naar praktijken die echt werkten. Ik had die kennis nodig voor mijn nieuwe job. Telkens ik ergens een tekst vond die interessant leek, vroeg ik aan de auteur waarop hij zijn beweringen baseerde. In het beste geval kreeg ik helemaal geen antwoord, maar meestal voelde de auteur zich aangevallen en kreeg ik een kregelig antwoord. Ooit zocht de auteur van zo’n tekst mijn gegevens op en belde me om me af te dreigen. Maar één keer kreeg ik een heel ander antwoord. De auteur bedankte me omdat ik zo kritisch keek naar zijn artikel en stuurde me de nodige referenties door. Hij gaf me ook een interessante lijst van belangrijke onderzoekers die ik in het oog moest houden. Opmerkelijk: een groot deel van die lijst was dezelfde als die die ik van Patrick Vermeren had leren kennen. Dat was Coert Visser. Ik begon zijn blog te volgen waarin hij duiding gaf over wetenschappelijk onderzoek rond bedrijfspsychologie en illustreerde hoe je deze wetenschappelijke bevindingen in de praktijk kan gebruiken.
Ik volg nu nog altijd zijn blog en die van zijn zakenpartner Gwenda Schlund Boedien. Ze zijn zeer productief, ze schrijven elke week zo’n 6 stukjes en die zijn altijd zeer interessant en goed voorzien van referenties die ze onderbouwen.
Vorig jaar heb ik dan één van de boeken van Coert gelezen en dan nog één en dan nog één van Gwenda. In hun boek geven ze een heel pragmatische coaching aanpak in zeven stappen. Daarbij leggen ze uit op welke theorie elk van die stappen gebaseerd is.
Wat hen bijzonder maakt, is dat ze de wetenschappelijke literatuur rond HR-psychologie op de voet volgen en die toepassen op de praktijk van hun werk. Ze geven training in coaching, verander-management, samenwerken en leidinggeven op basis van goed onderbouwde theorieën, maar op zo’n manier dat deze goed in de praktijk toe te passen zijn. Ze bewijzen elke dag dat een goede theoretische basis niet betekent dat het niet bruikbaar is in de praktijk, wel integendeel.
Genoeg inleiding. Hier komt het interview.
Interview met Coert Visser

Op de notitiepagina kan je een link vinden naar de blog van Coert en Gwenda. Als je in een job zit waarin je regelmatig mensen moet leiden of coachen, dan raad ik je ten zeerste aan om deze blog te volgen.

Het citaat
Het citaat komt van Margriet Sitskoorn. Margriet Sitskoorn is een Nederlandse neuropsycholoog. Ze schreef het zeer interessante boek Het maakbare brein en IK². Ik vond het eerste boek het beste van beide en een echte aanrader. Maar het citaat van vandaag komt uit het andere boek.
Op pagina 104 IK² schrijft Sitskoorn:

In hoeverre je iets ontwikkelt, wordt bepaald door de interactie tussen je genen en de eigenschappen die je hebt en aan de andere kant de mate […] waarin je je aan iets blootstelt, de omgeving dus. Wie een groot deel van zijn tijd besteedt aan opvoeden, ontwikkelt opvoedvaardigheden en zijn kinderen. Wie een groot deel van zijn tijd besteedt aan intermenselijk contact ontwikkelt sociale vaardigheden, wie een groot deel van zijn tijd besteedt aan World of Warcraft of realityshows, ontwikkelt… vul zelf maar in.

Bronnen
De blog NOAM van Coert Visser en Gwenda Schlund Boedien http://noam.nu/

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.