Het klimaatdebat (1)

Play

Het grote klimaatdebat 22 mei 2015Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan tegenover deze conclusies. De verdedigers van de consensus betreffende de klimaatopwarming:

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 31 mei 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 233ste aflevering van deze podcast.
Vandaag en tijdens de volgende 4 afleveringen horen jullie een opname van Het klimaatdebat.
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan tegenover deze conclusies. De verdedigers van de consensus betreffende de klimaatopwarming:
Dirk Verschuren is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Hij is onderzoeksprofessor in paleoecologie en klimaatverandering. Zijn onderzoek overkoepelt de disciplines van paleoklimatologie, ecologie, geologie, geografie en archeologie. Zijn voornaamste onderzoeksfoci zijn de reconstructie van klimaatvariatie in Afrika; en huidige tussen mens en natuur in Afrika.
Luc Debontridder is hooggeplaatst klimatoloog voor het KMI (het Belgisch Koninklijk Meteorologisch Instituut). Hij is verantwoordelijk voor de adviezen voor het Rampenfonds van België bij extreem weer. Hij deed veel onderzoek naar de evolutie in extreem weer, zoals windhozen en hagelstenen. Hij is officier ter lange omvaart.
De critici van de visie dat de mens de voornaamste oorzaak zou zijn van de klimaatveranderingen:
Bas van Geel is bioloog en paleoklimatoloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt oorzaken van klimaatverandering en gevolgen van menselijke invloed op de vegetatie gedurende de periode na de laatste ijstijd. Van Geel is tegenwoordig (gepensioneerd) onbezoldigd hoofddocent paleo-ecologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Marcel Crok is doctorandus in de scheikunde (Rijksuniversiteit Leiden). Hij is freelance onderzoeksjournalist op het gebied van klimaat. Van 2011 tot 2013 was hij expert reviewer van het vijfde IPCC-rapport in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Nederland). Hij was nog redacteur voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften (zoals Ingenieur en Natuur & Techniek). Hij schreef onder meer ‘De Staat van het Klimaat, een koele blik op een verhit debat’.
De moderator van dienst was Rik Van Cauwelaert, een Vlaamse journalist.
Het was een zeer interessante discussie. Vandaag horen jullie het standpunt van Luc Denontridder en het standpunt van Bas Van Geel. In de volgende aflevering horen jullie het standpunt van Dirk Verschuren en de aflevering daarna het standpunt van Marcel Crok. In de laatste a flevering van deze reeks horen jullie het debat.
Het Klimaatdebat
Hier komt het:

Zo, Volgende keer horen jullie Dirk Verschuren.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Jean-Pascal Van Ypersele.
Van Ypersele is professor klimatologie aan de UCL (de Franstalige tegengangen van de universiteit van Leuven) en de ondervoorzitter van het IPCC. Van Ypersele weigerde om op de RTBF-televisie te debatteren met een klimaatscepticus. Dat punt op zich heeft natuurlijk kwaad bloed gezet bij de klimaat-verandering-ontkenners. Ook tijdens de debatavond van vorige week hebben verschillende mensen mij op dit feit gewezen als argumentatie dat ze weigeren tegenargumenten te bekijken.
Ik vond de reactie van Van Yperseele in ieder geval interessant om dat het geen alleenstaand geval is. Ook Richard Dawkins weigert systematisch om met creationisten in debat te gaan. Dawkins beargumenteerde daar dat het de creationisten niet gaat over gelijk krijgen, want dat lukt toch niet, maar wel om serieus genomen te worden. Door in accademische gebouwen met wetenschappers te debatteren kunnen ze een zichzelf een aura van wetenschappelijkheid geven.
Dit was de motivering van Van Ypersele:

Ik ben niet bang van de tegenstrijdigheid, maar er wordt niet meer gedebatteerd over het feit of de aarde rond of plat is, en of de cigaret goed of slecht is voor de gezondheid. Wij doen de grootste wetenschappelijke inspanningen om een betrouwbare diagnose te stellen. Deze op dezelfde voet stellen als mensen die geen enkele komtetentie in de klimatologie hebben is onaanvaartbaar. Ze zaaien twijfel over een realiteit.

Bronnen
De Bron en Charta Vlaanderen, wie is wie.
Rik Van Cauwelaert op WikipediA.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.