Het Denkgelag: De vrije wil (2)

Play

Het DenkgelagIn november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het tweede deel over “vrije wil”.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 27 januari 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 151ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Skepp. De muziek is van Niek Lucassen. De website is ontworpen door Emile Dingemans.

1. Het Denkgelag: De vrije wil Deel 2

In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer
’Het Denkgelag’.
Het Denkgelag op facebook
Vandaag horen jullie het tweede deel van de vijfde en laatste gespreksavond. En die ging over De vrije wil. Hier komt het: Je kan het hier beluisteren.

Wat er in dat filmpje te horen viel komen jullie volgende week te weten.

2. European Podcast Awards.

Heb je al voor mij gestemd op de European podcast awards? Zo niet, doe het dan nu. Indien wel, je kan opnieuw stemmen

3. Het citaat

Het citaat van vandaag komt van John Rawls.

John Rawls was een filosoof dat zich vooral bezig hield met politiek ethische kwesties. Zijn belangrijkste werk is “A theory of justice” waarin hij op basis van gedachte-experimenten probeert uit te vissen hoe een rechtvaardige samenleving kan opgebouwd worden. Rawls zei:

Het verschilprincipe stelt dat het prima is voor de rijken om rijker te worden, alleen als de armen daardoor rijker zouden zijn dan indien we de rijkdom van de rijken aan banden gelegd hadden.

Het is een liberaal compromis tussen de socialistische vraag naar gelijkheid en de neo-liberale minachting voor gelijkheid.

Tot de volgende keer.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.