Geluk en kanker, de mythe ontmaskerd.

Play

Helpt een positieve ingesteldheid om van een ernstige ziekte te genezen? Van kanker bijvoorbeeld. Moet je je dan schuldig voelen als je de moed opgeeft tijdens de therapie? En omgekeerd, is het echt zo dat mensen die genezen zijn van een levensbedreigende ziekte achteraf het leven door een rozere bril zien? Epidemioloog Dokter Verkooijen heeft het onderzoek hierover uitgepluisd.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 7 februari 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 259ste aflevering van deze podcast.

Vandaag horen jullie een artikel dat enige tijd geleden in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen. Hugo Een Huisarts wist ons via Twitter te wijzen op dit artikel. Het is geschreven door Dr. Lenny Verkooijen die ons antwoordde dat ze graag haar bijdrage geeft aan onze podcast toen ik haar toelating vroeg om haar tekst in te lezen.

Geluk en kanker, de mythe ontmaskerd
Het citaat
Vandaag krijgen jullie nog eens een citaat uit het boek “Wetenschap of Kwakzalverij” van Ben Goldacre. Op pagina 405 schrijft Goldacre:

Zonder dat iemand het heeft gemerkt, is flauwekul een uiterst belangrijk probleem in de gezondheidszorg geworden en de oorzaken daarvan reiken veel dieper dan de duidelijke hysterie over directe schadelijke effecten.

Bronnen
Het originele artikel (met verschillende referenties)
Hugo een huisarts die ons via Twitter naar het artikel bracht.

Een reactie

  1. Rik Delaet zei:

    Kortom, je blijft min of meer dezelfde persoon die je was voor je kanker overleefde.

    7 februari 2016
    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.