Extremisme (4)

Play

Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de mechanismen die dit verstreken of die het kunnen temperen? Johan Braeckman onderzocht dit en geeft er lezingen over. Wij mochten zijn tryout opnemen.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 31 juli 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 281ste aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie het vierde deel van de lezing van Johan Braeckman over extremisme.
Extremisme

In het filmpje dat hier gespeeld wordt, zie je een meisje van 2 jaar en hoor je haar islamitische vader allerlei uitspraken in het Arabisch doen. Het kind weet op elke uitspraak het perfecte antwoord te geven. Het gaat over uitspraken uit de koran of andere heilige schriften. De onderwerpen zijn soms schokkend, in de trend van: “wie zijn de verraders?”, het kind antwoord: “de joden” en zo gaat het ongeveer 5 minuten aan een stuk door.

Volgende keer horen jullie de laatste aflevering, waarin Johan Braeckman ingaat op hoe we radicalisering kunnen vermijden.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Sam Harris.
Harris kwam al enkele keren voor op deze podcast, ik moet hem aan jullie dus niet meer voor te stellen.
Harris zei:

Stel u een toekomst voor waarin miljoenen van onze afstammelingen elkaar uitmoorden omwille van rivaliserende interpretaties van Star Wars of Windows 98… Kan er ook maar iets ridiculer zijn dat dat? En toch is dat niet ridiculer dan de wereld waarin we leven.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.