Er was eens…(3)

Play

Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas dat een doorgangswoning open stelt voor jongvolwassen vluchtelingen, zodat ze na hun legalisering van hieruit de mogelijkheid krijgen om hun leven naar zelfstandigheid in onze maatschappij voor te bereiden.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 30 juli 2017, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 331ste aflevering van deze podcast.
Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas dat een doorgangswoning open stelt voor jongvolwassen vluchtelingen, zodat ze na hun legalisering van hieruit de mogelijkheid krijgen om gedurende zes maanden hun leven naar zelfstandigheid in onze maatschappij voor te bereiden. Rolling Stone geeft de jongeren ook de mogelijkheid om het Nederlands en andere vaardigheden beter te leren zodat hun kansen op integratie in onze maatschappij verbeteren.
Het huis geeft plaats aan een vijftal mensen, maar het heeft een opknapbeurt nodig.
De lezing die jullie vandaag en in de volgende afleveringen horen gaf Johan Braeckman om geld op te halen om dit initiatief te steunen.
Maar ze hebben meer nodig. Daarom zou ik u willen uitnodigen om, als tegenprestatie voor het beluisteren van deze aflevering ook geld te storten op hun rekening. Het rekeningnummer van Rolling Stone en ook hun contact gegevens zijn te vinden op de notitiepagina van deze aflevering. En een idee: geef als vermelding “Kritisch Denken”, zo weten ze dat je via deze podcast geïnformeerd was. Wees gerust, wij krijgen daar geen deel van, wij hebben geen PS-kaart, alles gaat naar de vzw, maar het is interessant om te weten of onze oproep effect had.
Je kan natuurlijk ook contact opnemen met Rolling Stone om in uw eigen gemeente een gelijkaardig initiatief te starten. Dat was trouwens de inspiratie voor de naam van deze organisatie.
Hier komt het derde deel van…
Er was eens…(3)
Vorige keer hoorden we hoe verhalen ons als soort uniek maken en wat theory of mind is. In deze aflevering legt Johan uit hoe integraal verhalen deel uitmaken van ons bestaan als mens en welke vorm verhalen aannemen.

In het filmpje zie je een open rechthoek waarvan één kant open en dicht gaat als een deur. Een grote driehoek, een kleine driehoek en een cirkel. Het deurtje van de rechthoek gaat soms open en dicht de driehoeken en de cirkel bewegen in het rond waarbij ze soms elkaar raken, soms in formatie bewegen en soms onafhankelijk van elkaar. Op de notitiepagina kan je een link naar deze Heider en Zimmer illusie  vinden.

Ja, Waarom zijn die verhalen belangrijk voor de mens? Op basis van wat hij al vertelde kan je er een idee van hebben, maar volgende keer zal Johan het jullie vertellen.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Joël De Ceulaer.
Joël De Ceulaer is een vlaamse journalist en opinimaker die regelmatig in skeptische kringen vertoeft. Onlangs schreef hij een boek met als titel: “Gooi God niet weg”. Een opmerkelijke titel voor een atheistische schrijver. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het volgend citaat komt daaruit.
De Ceulaer zei:

Het was de Britse schrijven en wetenschapper Charles Percy Snow die in 1959 met het gedachte-experiment van deze twee vragen kwam. In zijn ondertussen legendarische lezing The Two Cultures formuleerde Snow een klacht die meer dan vijftig jaar later nog altijd geldt: er gaapt een diepe kloof tussen de zogenaamde alfa’s en de bèta’s, tussen het universum van de veeleer literair georiënteerde intellectueel en dat van de meer wetenschappelijk beslagen medemens. Dat mag blijken uit het feit dat men in dat literair getinte universum zonder meer neerkijkt op iemand die niet weet wie Hamlet geschreven heeft, maar het perfect aanvaardbaar vindt om geen benul te hebben van de tweede wet van de thermodynamica: de wet van toenemende entropie.

Bronnen

Je kan Rolling Stone steunen via de volgende gegevens:

Rolling Stone Koningin Elisabethlaan 19 – 9100 Sint-Niklaas

IBAN BE33 7350 4763 2846 – BIC KREDBEBB

Als je in de vermelding “Kritisch Denken” schrijft, dan weten ze dat je gift er kwam door naar deze podcast te luisteren. En maak je niet ongerust, er stroomt niets van je gift naar onze podcast.

Contactgegevens van Rolling stone:

rollingstonevzw apekrul gmail punt com
t 0497 61 90 44 – 0473 31 13 16
Facebook: @arollingstonesintniklaas

De Heider & Zimmel illusion
Hier vind je het citaat van vandaag

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.