De PDW-trofee voor Minister Maggie De Block

Play

De zesde vijs of PDW-trofee wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. Van mensen met gezond verstand wordt gezegd dat ze ze “alle vijf” hebben, naar de vijf zintuigen. Paranormalen beweren dikwijls nog over een extra zintuig meer te beschikken. Welnu, de Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen door een genuanceerde kritische kijk op de zaken of door een grondig gedocumenteerd betoog.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 26 april 2015, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 228ste aflevering van deze podcast.
Op donderdag 23 april heeft Skepp opnieuw de skeptische prijzen uitgedeeld. De zesde vijs of PDW-trofee wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. Van mensen met gezond verstand wordt gezegd dat ze ze “alle vijf” hebben, naar de vijf zintuigen. Paranormalen beweren dikwijls nog over een extra zintuig meer te beschikken. Welnu, de Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen door een genuanceerde kritische kijk op de zaken of door een grondig gedocumenteerd betoog.
Bij deze prijs hoort een trofee, de pdw-trofee, genoemd naar Patrick De Witte, die jaren lang voorzitter was van de prijzen commissie. pdw, met de bril op het voorhoofd, “de man die met zijn hersenen keek”, is een blijvende inspiratie voor het SKEPP-team.
We hebben de uitreiking van deze prijzen opgenomen. Spijtig genoeg kon ik zelf onmogelijk aanwezig zijn op deze activiteit. Ik heb dus mijn recorder meegegeven met Pieter Van Nuffel die zeer actief is binnen Skepp. Bijgevolg heb ik niet grondig kunnen checken om de installatie op een goede plaats te zetten en de geluidssterkte te regelen. Ik het Pieter daar ook niet willen mee belasten. Daardoor is de kwaliteit van de opname niet perfect, maar, naar mijn mening, wel goed genoeg voor de uitzending.
Een goed jaar geleden schreven we op onze website dat we ervan dromen om ook zo’n minister van volksgezondheid te hebben als Nederland. Nu is het zo ver.
Skepp heeft voor dit jaar minister van volksgezondheid Maggie De Block verkozen die totaal ingaat tegen de politiek van haar voorgangers en resoluut kiest om te breken met onbewezen behandelingen.
Vandaag horen jullie het laudatum van Maarten Boudry, de speech van Maggie De Block en tenslotte een interview door Knack hoofdredacteur Simon Demeulemeester aan de minister.
Volgende week horen jullie alles rond de uitreiking van de skeptische put.
De PDW-trofee voor Minister Maggie De Block.
Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Harriet Hall.
Hall is een arts die regelmatig artikels schrijft voor de skeptische website “Science Based Medicine” en wordt ook wel de SkepDoc genoemd.
Nog zo’n behandeling die waarschijnlijk volgens Maggie De Block niet in aanmerking komt tot terugbetaling is rectaal spoelingen.
Harriet Hall zei:

Rectaal spoeling of darmspoeling is echt een kak-idee.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.